ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Β. Κορέα-Ν. Κορέα | Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα
Defence Redefined
Published on 03/05/2020 at 10:44

Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα, γεγονός που σηματοδοτεί κλιμάκωση της έντασης, μία ημέρα μετά την πρώτη δημόσια εμφάνιση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Το γενικό επιτελείο εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι στις 07:41 τοπική ώρα δέχθηκε πυρά φυλάκιο στα σύνορα. Κατά την ίδια πηγή, νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί ανταπέδωσαν πυροβολώντας δύο φορές. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι τα πυρά της Βόρειας Κορέας «δεν θεωρήθηκε (ότι εξαπολύθηκαν) σκόπιμα», σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Έπειτα από εβδομάδες φημών και σεναρίων για το πού βρισκόταν ο Κιμ και για την κατάσταση της υγείας του, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν χθες ότι ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας εγκαινίασε εργοστάσιο λιπασμάτων. Επρόκειτο για την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την 11η Απριλίου.

Η ανταλλαγή πυρών είναι η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών που τυπικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Τσόι Κανγκ, αντιπρόεδρος του Ασιατικού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής, δήλωσε ότι ο χρόνος που συνέβη το περιστατικό δείχνει πως ο Κιμ συνεχίζει να είναι επικεφαλής του στρατού της Βόρειας Κορέας.

«Χθες, ο Κιμ προσπαθούσε να δείξει ότι είναι απολύτως υγιής και σήμερα ο Κιμ προσπαθεί να κατασιγάσει κάθε είδους εικασίες ότι ίσως να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του στρατού», δήλωσε ο Τσόι. «Αντί να πάει μέχρι τέλους με το να εξαπολύσει πυραύλους και να επιβλέψει την εκτόξευσή τους, ο Κιμ μπορεί απλά να μας υπενθυμίζει ‘Ναι, είμαι υγιής και παραμένω στην εξουσία’».

Ο Λέιφ-Έρικ Ίσλεϊ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ, δήλωσε ότι το περιστατικό με τα πυρά μπορεί να είχε στόχο να τονώσει το ηθικό του στρατού της Βόρειας Κορέας.

«Το καθεστώς του Κιμ ίσως θέλει να ενισχύει το ηθικό στα στρατεύματα πρώτης γραμμής και να ανακτήσει κάθε διαπραγματευτικό μέσο πίεσης που έχασε τις εβδομάδες που κυκλοφορούσαν φήμες για την απουσία του ηγέτη», δήλωσε ο ‘Ισλεϊ. «Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να πάρουν αψήφιστα τέτοιου είδους παραβιάσεις των υφιστάμενων στρατιωτικών συμφωνιών από την πλευρά της Βόρειας Κορέας».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Β. Κορέα-Ν. Κορέα | Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα
Defence Redefined
Published on 03/05/2020 at 10:44

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, σε μήνυμα του, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της θητείας του, αλλά και της υπηρεσίας του στις ένοπλες δυνάμεις.

Στο μήνυμα του, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, απευθύνθηκε σε εφέδρους, εθνοφύλακες, πολιτικό προσωπικό και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του, στα 43 χρόνια Υπηρεσίας του σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Αυτούσιο το μήνυμα του Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη:

«Συμπληρώνω σε λίγες ημέρες κάτι παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες ενεργού υπηρεσίας  στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος και της Κύπρου και πριν βγάλω τη στολή μου για τελευταία φορά, θεωρώ υποχρέωσή μου να απευθυνθώ προς εσάς.  

Προς εσάς, που κατά καιρούς και σε διάφορους τόπους, με δεχτήκατε δίπλα σας ως συνεργάτη, προϊστάμενο ή υφιστάμενό σας και είχα το προνόμιο να επηρεάζω ή να ρυθμίζω την προσωπική  και την επαγγελματική σας ζωή με τις αποφάσεις ή τις διαταγές μου καθώς και να σας εκπροσωπώ εντός και εκτός της χώρας. 

 Ήταν μεγάλη πραγματικά η τιμή και τώρα που το πλήρωμα του χρόνου πλησιάζει  θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό που είστε και γι’ αυτό που κάνετε.  

Εσείς της ενεργού δύναμης, της εφεδρείας, της εθνοφυλακής  και του πολιτικού προσωπικού μας αντιπροσωπεύετε ένα μικρό ποσοστό του λαού μας, αλλά ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα  να υπηρετήσετε την πατρίδα και το ελληνικό έθνος σε μια περίοδο κατά την οποία εξελίσσεται ένας ιδιόμορφος πόλεμος.  

Εσείς απαντήσατε  στην πρόκληση της αριστείας, επιλέξατε έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής και θυσιάσατε ένα μέρος του εαυτού σας για το κοινό καλό.  

Εσείς επιλέξατε  να κάνετε τη διαφορά με την παρουσία σας  σε κάθε γωνία της επικράτειας, στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα. 

Εσείς ανήκετε σ’ εκείνους που δε συζητούν απλά!!!!, αλλά δέχονται τις προκλήσεις, συμμετέχουν στη «ζωή» και τη μετεξέλιξη του οργανισμού μας, εκλαμβάνουν τις κρίσεις ως ευκαιρίες, και αντιμετωπίζουν τις απειλές, (συμβατικές, ασύμμετρες ή υβριδικές), με αποφασιστικότητα. 

Όπως και οι προκάτοχοί σας, είστε απλοί άνδρες και γυναίκες που κατάγονται από όλες τις γωνιές του ελληνισμού και προέρχονται απ’ όλες τις τάξεις του πληθυσμού. Είστε εσείς που επιδεικνύετε εξαιρετικό θάρρος, δέσμευση στο σκοπό και αφοσίωση στο καθήκον. 

Με τη δική σας συνδρομή:  

 

  • Mπορούμε να υπερασπιστούμε την πατρίδα, να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και να εξασφαλίσουμε την ευημερία του λαού μας. 
  • Kερδίσαμε την εμπιστοσύνη των φίλων και συμμάχων  
  • Bλέπει ο κόσμος την Κύπρο και την Ελλάδα με «άλλο μάτι» και αναγνωρίζουν το ρόλο μας στο διεθνές περιβάλλον 
  • Δημιουργούμε τη Δύναμη Αποτροπής και εκπέμπουμε το ισχυρό μήνυμα προς κάθε επιβουλευόμενο την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία

Εσείς είστε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και ο πολύτιμος πολλαπλασιαστής ισχύος

Εσείς αποτελείτε τη στρατιωτική μας οικογένεια, το θεσμό της οποίας σας καλώ να πλαισιώσετε και να ενισχύσετε την  παρουσία της στην κοινωνία. 

Εγώ, η σύζυγος μου Σόνια και τα παιδιά μας Ηλιάνα και Θάνος γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες, τις  προκλήσεις και τις θυσίες της οικογένειας κάθε στρατιωτικού.   

Γνωρίζουμε επίσης  ότι η ισχύς των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι το προσωπικό μας και το προσωπικό μας είναι η στρατιωτική μας οικογένεια.  

Εμείς, ως οικογένεια, σας ευχαριστούμε γιατί ανοίξατε την καρδιά σας και μας καλωσορίσατε στα σπίτια σας.  

  • Ένα ταξίδι φτάνει στον προορισμό του. Ένα ταξίδι 43 χρόνων, μέσα από στενούς, χωμάτινους και ασφαλτοστρωμένους δρόμους, δάση και κοιλάδες, πεδιάδες και κακοτράχαλα εδάφη, απομακρυσμένα μικρά ή εγκαταλελειμμένα χωριά, πόλεις και μεγαλουπόλεις. Στη διαδρομή συνάντησα πολλούς απλούς και σημαντικούς ανθρώπους, έζησα πίκρες και χαρές, μικρές και μεγάλες στιγμές και απέκτησα εμπειρίες. 

Επιτρέψτε μου όμως να κλείσω  λέγοντας ότι, καθώς αποχωρώ από την ενεργό υπηρεσία, αναχωρώ για τη νέα μου ζωή με απίστευτη υπερηφάνεια και απέραντη ευγνωμοσύνη, όχι μόνο επειδή έγινα στρατηγός και αρχηγός, αλλά απλά, επειδή είχα την τύχη και την τιμή να «περπατήσω» μαζί σας και να διοικήσω στρατιώτες.  

Σας ευχαριστώ όλους και όλες και σας βεβαιώνω ότι θα παραμείνω και στη νέα μου ζωή ένας από σας. 

Αντγος Ηλίας Λεοντάρης 

Αρχηγός »

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This