Β. Ιρλανδία | Ιστορική νίκη του Sinn Fein για πρώτη φορά
Defence Redefined
Published on 08/05/2022 at 14:18

Στις τοπικές εκλογές για το κοινοβούλιο της Βορείου Ιρλανδίας, το Sinn Fein, ο πρώην πολιτικός φορέας της ένοπλης οργάνωσης του IRA, κατέκτησε την πρωτιά. Το Sinn Fein κατέκτησε 27 έδρες από τις 90 με ποσοστό 29,02%, ενώ το DUP, το κόμμα των ενωτιστών που παραδοσιακά επιθυμούν παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη δεύτερο με 25 έδρες και ποσοστό 21,33%.

Το Sinn Fein για πρώτη φορά στην ιστορία του καταφέρνει να ανακηρυχθεί πρώτο στις τοπικές βουλευτικές εκλογές. Η ηγέτιδα του κόμματος, Μισέλ Ο’Νιλ, δήλωσε μεταξύ άλλων πως θα προσφέρει μια ηγεσία που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους, που θα εξυμνεί την ποικιλομορφία, που θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ισότητα εκείνων που είχαν αποκλειστεί, που είχαν υποστεί διακρίσεις ή που τους αγνοούσαν στο παρελθόν. 

Δήλωσε επίσης πως έχει έρθει η ώρα για μια «υγιή συζήτηση» για την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν Σάββατο τους ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας να μοιραστούν την εξουσία, όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Με πληροφορίες από: CNN, BBC, The Guardian, ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο | «Αμνηστία» σε παραστρατιωτικούς και στρατιώτες που εμπλέκονταν στις Ταραχές της Β. Ιρλανδίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This