Βραζιλία | Εισβολή των οπαδών του Μπολσονάρο σε Προεδρικό Μέγαρο, Κογκρέσο και Ανώτατο Δικαστήριο – Διεθνείς αντιδράσεις
Defence Redefined
Published on 09/01/2023 at 13:29

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο εισέβαλαν σε πολλά κυβερνητικά κτίρια την Κυριακή, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές. Οι ριζοσπαστικοποιημένοι μπολσοναριστές έφτασαν μαζικά έξω από το Κογκρέσο και αιφνιδίασαν τις δυνάμεις ασφαλείας, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τη νίκη του οποίου δεν αναγνωρίζουν. 

Εντυπωσιακά πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ένα πλήθος διαδηλωτών, ντυμένων με κιτρινοπράσινα μπλουζάκια, να καταλαμβάνει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και διάφορα υπουργεία ενώ περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο και θεάθηκαν να σπάνε έπιπλα. Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας.

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η αστυνομία της Μπραζίλια προσπάθησε να απωθήσει τους εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, οι οποίοι κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το Κογκρέσο και σκαρφάλωσαν στο κτίριο. Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε απόψε την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια από τους «βάνδαλους φασίστες», όπως τους αποκάλεσε και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη. Ο πρόεδρος Λούλα ανέφερε πως θα τιμωρηθούν, ενώ τόνισε πως αυτό που συνέβη ήταν βαρβαρότητα. 

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφράστηκε μονολεκτικά ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα γεγονότα στην Μπραζίλια: χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις βιαιότητες των μπολσοναριστών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τέξας (νότια), μερικές ώρες προτού αναχωρήσει για το Μεξικό.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο καταδίκασε την επίθεση εναντίον των θεσμών στη Βραζιλία, που αποτελεί απευθείας επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Οι ενέργειες αυτές είναι ασυγχώρητες και έχουν φασιστική φύση, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε μέσω Twitter την απόλυτη καταδίκη του για την επίθεση και «απόλυτη υποστήριξη στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, δημοκρατικά εκλεγμένο από εκατομμύρια Βραζιλιάνους στις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» του Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Centauro II | Πρώτη επιλογή για το νέο τεθωρακισμένο όχημα του Στρατού της Βραζιλίας – Φωτογραφίες & VIDEO

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This