Βουλγαρία | Νεκρός αστυνομικός από πυρά στα σύνορα με την Τουρκία – Παράτυποι μετανάστες κατονομάζονται ως δράστες
Defence Redefined
Published on 10/11/2022 at 14:50

Ένας Βούλγαρος αστυνομικός που περιπολούσε στα σύνορα με την Τουρκία, σε ένα πλαίσιο ισχυρής μεταναστευτικής πίεσης, σκοτώθηκε, ενώ δράστης κατηγορείται πως είναι παράτυπος μετανάστης. Το περιστατικό έλαβε χώρα τη Δευτέρα, βράδυ από πυρά που προήλθαν από το τουρκικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε η Βουλγαρική κυβέρνηση.

Ο άνδρας, 30 ετών, εφοδιασμένος με έναν φακό, κατέβηκε από το όχημά του κοντά στο χωριό Γκόλιαμ Ντερβέντ, αφού παρατήρησε ένα κομμένο σημείο στον φράχτη από συρματόπλεγμα που καλύπτει σχεδόν στο σύνολό τους τα 259 χλμ. των συνόρων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Πέταρ Τοντόροφ, έπειτα από μια επίσκεψη στο σημείο δήλωσε πως τότε εκτοξεύθηκαν πυρά και πέθανε επί τόπου από μια σφαίρα στο κεφάλι. Ένας στρατιώτης που συνόδευε τον αστυνομικό κατάφερε να προστατευθεί πίσω από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την αφήγηση του στρατιώτη, 10 έως 15 πυροβολισμοί εκτοξεύθηκαν μέσω του φράκτη ενώ μια ομάδα μεταναστών και διακινητών τρεπόταν σε φυγή.

Η Βουλγαρική πλευρά δήλωσε επίσης πως έλαβε εγγυήσεις από τις τουρκικές αρχές ότι (οι ύποπτοι) θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Βουλγαρία είχε ήδη ενισχύσει τα μέτρα και είχε στείλει επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα μετά τον θάνατο δύο αστυνομικών τους οποίους εμβόλισε ένα λεωφορείο που μετέφερε μετανάστες, στα τέλη Αυγούστου στην πόλη Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης: Έβρος | Εφαρμογή Σχεδίου “Ακρίτας” – Περισσότεροι συνοριοφύλακες, αναβάθμιση μέσων και νέα οχήματα

Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μια μεταναστευτική κρίση που εντείνεται. Στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2022, περίπου 12.700 παράτυποι μετανάστες έχουν τεθεί υπό κράτηση στη χώρα, δηλ. 2,5 φορές περισσότεροι σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επαναπροωθήσεων.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ δήλωσε επίσης πως οι δράστες ήταν παράτυποι μετανάστες και πως θα επιδείξουν μηδενική ανοχή σε οποιονδήποτε απειλεί τη ζωή ή την ευημερία των αστυνομικών στα σύνορα. Ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του είχε 8 χρόνια εμπειρίας στην εργασία του.

Σύμφωνα με τον Ντεμερτζίεφ, η κατάσταση του συνοριακού φράγματος και ο τεχνικός εξοπλισμός των περιπολιών στα σύνορα βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Εκατομμύρια, πρόσθεσε, έχουν επενδυθεί για την ασφάλεια των συνόρων από τεχνολογικής πλευράς. Πρέπει να γίνουν περισσότερα και ακολουθείται σχέδιο.

Όπλα θα χρησιμοποιούνται τόσο από τους συνοριοφύλακες όσο και από το στρατιωτικό προσωπικό, δήλωσε ο Ντεμερτζίεφ. Διευκρίνισε ότι οι συνοριοφύλακες θα είναι εξοπλισμένοι με πολύ πιο ισχυρά όπλα που θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά που υπάρχουν υποψίες ότι απειλείται η ζωή ενός μέλους της αστυνομίας των συνόρων, μεταδίδει το ΒΤΑ.

Ο Ντεμερτζίεφ δήλωσε επίσης ότι η βιντεοεπιτήρηση στην περιοχή δεν βοήθησε γιατί τη νύχτα οι κάμερες μπορούν να καταγράφουν μόνο φιγούρες. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν υπήρχαν παρόμοιες περιπτώσεις εδώ και πολλά χρόνια και η διοίκηση της συνοριακής αστυνομίας δεν μπορεί να επικριθεί για το περιστατικό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σύλληψη διακινητών για μεταφορά μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο – 18χρονος ο καπετάνιος της βάρκας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This