ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Βοσνία – Ερζεγοβίνη | Κίνδυνος νέου πολέμου στη Βοσνία – Εκπνέει η επιτήρηση της EuFor
Defence Redefined
Published on 04/11/2021 at 10:00

 

Για κίνδυνο επιστροφής στην αβεβαιότητα και ανάφλεξης της υπαρξιακής απειλής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, προειδοποιεί η ΕΕ την ώρα που εκπνέει η προθεσμία για ανανέωση της αποστολής της ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης EU Force (EuFor) στην περιοχή, η οποία μέχρι σήμερα διασφάλιζε εν πολλοίς τη δύσκολη ισορροπία στην εύφλεκτη περιοχή.   

Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian, ο Κρίστιαν Σμιτ, ύπατος εκπρόσωπος για την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τόνισε πως αν οι Σέρβοι αυτονομιστές υλοποιήσουν την απειλή τους να ιδρύσουν δικό τους στρατό, διαιρώντας στα δύο τις ένοπλες δυνάμεις, θα χρειαστεί να σταλούν περαιτέρω ειρηνευτικές δυνάμεις για να διασφαλίσουν πως η χώρα δεν θα διολισθήσει στο χάος ή και σε έναν νέο πόλεμο.

Αυτή τη στιγμή, η διεθνής ειρηνευτική δύναμη που παραμένει στη Βοσνία, αποτελείται από 700 άτομα της EU Force (Eufor), ενώ το ΝΑΤΟ διατηρεί επίσημως παρουσία στο Σαράγιεβο.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, απειλεί να αποσυρθεί από τους θεσμούς σε κρατικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού στρατού που δημιουργήθηκε με διεθνή βοήθεια τα τελευταία 25 χρόνια και να ανασυστήσει μια σερβική δύναμη. 

Διαβάστε επίσης: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου

Στις 14 Οκτωβρίου, ο Ντόντικ είπε ότι θα ανάγκαζε τον βοσνιακό στρατό να αποσυρθεί από τη Δημοκρατία Σέρπσκα (το σερβικό μισό της Βοσνίας) περικυκλώνοντας τους στρατώνες της και ότι εάν η Δύση προσπαθούσε να επέμβει στρατιωτικά, είχε “φίλους” που είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την Σερβική υπόθεση, μια υποτιθέμενη αναφορά στη Σερβία και τη Ρωσία.

Η Σερβοβοσνιακή αστυνομία πραγματοποίησε “αντιτρομοκρατικές” ασκήσεις τον περασμένο μήνα στο όρος Jahorina, από όπου οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Σεράγεβο καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιορκίας του 1992-95.

“Αυτό ισοδυναμεί με απόσχιση χωρίς να το διακηρύξει”, έγραψε ο Σμιντ σε έκθεση που παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Παρασκευή. Είπε ότι οι ενέργειες του Ντόντικ θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, αλλά, αν δεν απαντηθούν από τη διεθνή κοινότητα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωση της ίδιας της συμφωνίας ειρήνης του Ντέιτον.

Τέλος, ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Βοσνίας και της σερβοβοσνιακής  αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης: Σκόπια | Πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Ζάεφ – Αποτελέσματα, σενάρια και πρώτες αντιδράσεις

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This