ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Βλέπει Αιγύπτιους στρατιώτες στην Ιντλίμπ το Anadolu – Εντείνει τις επιθέσεις του ο Συριακός Στρατός | VIDEO
Defence Redefined
Published on 30/07/2020 at 17:05

Αργά το βράδυ της 29ης Ιουλίου, ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι μαχητές που υποστηρίζει βομβάρδισαν αρκετές πόλεις στη βόρεια επαρχία της Συρίας αλ Χασάκα για αδιευκρίνιστους λόγους.

Οι βολές του πυροβολικού είχαν ως στόχους τις πόλεις Τελ Ταμρ και αλ Ταγουιλα, καθώς και χωριά που βρίσκονται κοντά στον αυτοκινητόδρομο Μ4. Ο στρατηγικός αυτοκινητόδρομος, ο οποίος άνοιξε εκ νέου τον περασμένο Μάιο, συνδέει τη αλ Χασάκα με τη Ράκα και το Χαλέπι.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Νέες εχθροπραξίες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των συριακών δυνάμεων | Διαδραστικός χάρτης

«Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού», ανέφερε σε δημοσίευμα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Λονδίνο. Παρά τις συμφωνίες αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, οι τουρκικές δυνάμεις αύξησαν τις επιθέσεις τους στη βορειοανατολική Συρία αυτόν τον μήνα. Αυτές οι εχθρικές πράξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενικευμένη κλιμάκωση στη βορειοανατολική Συρία, εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να σεβαστεί τις συμφωνίες. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος έχει αναπτύξει 150 στρατιώτες στην Συρία για να υποστηρίξει τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA), επικαλούμενη στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με την πηγή του τουρκικού πρακτορείου, μέλη του αιγυπτιακού στρατού αναπτύχθηκαν στο δυτικό Χαλέπι και στο νότιο Ιντλίμπ.

Τα στρατεύματα φέρεται να αναπτύχθηκαν σε συντονισμό με τις ιρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Συρία. “Τα στρατεύματα (σ.σ αιγυπτιακά) αναπτύχθηκαν στην περιοχή Καν αλ – Ασάλ στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπιού και γύρω από την πόλη Σάρακεμπ στην νότια επαρχία του Ιντλίμπ”, ανέφερε η στρατιωτική πηγή.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Εμφύλιος μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων – Όλες οι εξελίξεις πάνω στον διαδραστικό χάρτη | VIDEO

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίστηκε ότι τα μέλη του αιγυπτιακού στρατού είχαν φτάσει μέσω της αεροπορικής βάσης Χάμα. Ωστόσο, δεν καταγράφηκαν πτήσεις από την Αίγυπτο προς την εν λόγω βάση τις τελευταίες ημέρες, πράγμα που δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στην ευρήτερη επαρχία της Ιντλίμπ. Η περιοχή ελέγχεται από σειρά τρομοκρατικών ομάδων, κυρίως από τον Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Συρία, ειδικά στην επαρχία Ιντλίμπ, μπορεί να προκαλέσει την Αίγυπτο. Ωστόσο, το Κάιρο είναι απίθανο να λάβει δραστικά μέτρα όπως η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Συρία. Το Κάιρο ως γνωστόν θέτει ως προτεραιότητα την διπλωματία. Επιπλέον αιγυπτιακός στρατός δεν έχει ακόμη παρέμβει στη γειτονική Λιβύη, παρά την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Παραλαβή αναβαθμισμένων MiG-29 για την Συρία

Στο μεταξύ, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) βομβάρδισε θέσεις μαχητών υποστηριζόμενων από την Τουρκία στο όρος Ζάουια στα νότια της Ιντλίμπ με περισσότερα από 200 βλήματα πυροβολικού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) και οι σύμμαχοί της, απάντησαν βομβαρδίζοντας θέσεις του  SAA στην πόλη Καφρ Ναμπλ ωστόσο δεν αναφέρθηκαν απώλειες. Τις τελευταίες ημέρες, ο SAA συγκέντρωσε μεγάλες επιθετικές δυνάμεις στις γραμμές κοντά στο όρος Ζάουια. Πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο ότι ο Συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του ετοιμάζονται για να ξεκινήσουν ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ.  

Μια νέα επιχείρηση από τον SAA θα μπορούσε να διευκολύνει την εφαρμογή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη στις 5 Μαρτίου. Ένας από τους βασικούς όρους της συμφωνίας είναι η εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Ιντλίμπ, όπως την HTS. Η Άγκυρα δεσμεύτηκε να εκπληρώσει αυτόν τον όρο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Με πληροφορίες από: SouthFront

Διαβάστε επίσης: Συρία | Συμφωνία αντιμαχόμενων πλευρών για διαπραγματεύσεις σχετικά με το σύνταγμα

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This