Βέλγιο | Drones μεταφέρουν ανθρώπινο ιστό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο
Defence Redefined
Published on 25/08/2022 at 12:25

Στο Βέλγιο, drones μεταφέρουν ανθρώπινο ιστό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ευρώπη. 

Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε μεταξύ νοσοκομείων στην Αμβέρσα. Κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο ασθενής ίσως νοσεί με καρκίνο.

Οπότε ζήτησαν την άμεση ανάλυση του δείγματος που έστειλαν σε εργαστήριο, περίπου 800 μέτρα από το νοσοκομείο. Οι επιστήμονες θεωρούν πως κερδίζουν χρόνο, που πολλές φορές αποδεικνύεται κρίσιμος.

Η παθολόγος Σαμπίν Ντεκλέρκ δήλωσε ότι ο χειρουργός περιμένει τα αποτελέσματα και ότι αυτό που βλέπουν στο μικροσκόπιο θα κατευθύνει τον γιατρό, καθώς πρέπει να αποφασίσει αν θα βγάλει περισσότερο ιστό από τον ασθενή ή όχι. Η απάντηση πρέπει να έρθει σε 30 λεπτά μετά την αφαίρεση του ιστού από τον ασθενή.

Μέχρι σήμερα τα ιατρικά δείγματα μεταφέρονταν οδικώς και συνήθως με ταξί. Όμως η αυξημένη κίνηση στους δρόμους συχνά οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτή η επιτυχημένη μεταφορά με drone, μπορεί να φέρει επανάσταση στις μεταφορές προϊόντων και αγαθών και στον ιατρικό τομέα.

Προς το παρόν, μόνο η βελγική εταιρεία Helcius έχει λάβει σχετική άδεια, ενώ μπορεί να μεταφέρει μόνο ανθρώπινο ιστό. Όμως, μελλοντικά μπορεί να μεταφέρθουν φάρμακα, όργανα για μεταμόσχευση και δείγμα αίματος. Νέοι κανονισμοί αναμένονται το 2023.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η πρώτη παράδοση φαρμάκων με χρήση drone της ALTUS LSA πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 21 Σεπτεμβρίου 2021 στα Τρίκαλα.

Διαβάστε επίσης: ALTUS | H πρώτη παράδοση φαρμάκων με drone στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This