ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Οι τελευταίες εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα
Defence Redefined
Published on 20/09/2020 at 08:52

Το αίμα συνεχίζει να ρέει στο Αφγανιστάν αφού τουλάχιστον τριάντα άμαχοι σκοτώθηκαν μετά την πραγματοποίηση δύο αεροπορικών επιδρομών κατά βάσης των Ταλιμπάν στην επαρχία Κουντούζ στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως μετέδωσε χθες ένας ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Η μία αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε κατά της περιοχής Νικπάι στη συνοικία Καναμπάντ της Κουντούζ, με τους αμάχους να συγκεντρώνονται σε περιοχή που δέχθηκε τη δεύτερη επίθεση, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 30 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι απώλειες σε αμάχους συνεχίζονται

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι συχνές στο Αφγανιστάν το οποίο ταλανίζεται εδώ και 19 χρόνια από τις εχθροπραξίες μεταξύ Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες υποστηρίζονται από συμμαχικές δυνάμεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.  

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μια πρόσφατη εξέλιξη, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, με το οποίο καλωσορίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των αφγανών εκπροσώπων και των Ταλιμπάν, ενθαρρύνοντας τα αντιμαχόμενα μέρη να εμπλακούν με καλή πίστη με στόχο μια μόνιμη εκεχειρία και πολιτική διευθέτηση της 19χρονης σύγκρουσης τους.

Το ψήφισμα, το οποίο επέκτεινε επίσης την πολιτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UN political mission) στο Αφγανιστάν μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενθαρρύνει επίσης έντονα τα μέρη “να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων μειώσεων στη βία”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε όπως συμπεριληφθούν οι γυναίκες και οι νέοι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε “ότι τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και αναπτυξιακά οφέλη που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 19 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, πρέπει να προστατεύονται και να αποτελούν βάση για περαιτέρω βελτίωση”.

Ο πρέσβης της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη Christoph Heusgen, ο οποίος συνέταξε το ψήφισμα με την Ινδονησία, χαρακτήρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ το Σαββατοκύριακο “σημαντικό επίτευγμα που όλοι περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια”.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, AP

*Φωτογραφία αρχείου © Rahmat Gul/AP

Διαβάστε επίσης: 

Σε «Ενεργή Άμυνα» οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν – Σε τέλμα οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This