ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν καλούν πιλότους να επιστρέψουν – Υπάρχουν στρατιωτικοί λόγοι;
Defence Redefined
Published on 01/09/2021 at 16:21

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού δικτύου Afghan Islamic Press, οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από τους πιλότους που έχουν πρόσφατα εγκαταλείψει την χώρα να επιστρέψουν πίσω. 

Ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας, μέλος των Ταλιμπάν Ahlaj Hamidullah Akhundzada ζήτησε από τους πιλότους που βρίσκονται ακόμα εκτός Αφγανιστάν να επιστρέψουν και να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντα τους. 

Πέραν του γεγονότος ότι η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν καλείται να οδηγήσει τη χώρα στην ομαλότητα μετά από δύο δεκαετίες παρουσίας ξένων δυνάμεων, επιτακτικές είναι και οι ανάγκες για πόρους και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τους στην πρώτη συνέντευξη τύπου.

Η πρόσκληση για επιστροφή στην χώρα των πιλότων θέτει όμως μοιραία και ένα ερώτημα. Υπάρχει η προοπτική και η σκοπιμότητα χρησιμοποίησης τους για στρατιωτικούς σκοπούς πέραν της όποιας άλλης χρησιμοποίησης; 

Η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου με τον χαοτικό τρόπο που είδαμε να εξελίσσεται, είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος στρατιωτικού εξοπλισμού να περιέλθει στην κατοχή των Ταλιμπάν.  

Μεταξύ άλλων στα υλικά που είχαν στην κατοχή τους τόσο ο Αφγανικός Στρατός όσο και οι δυτικές χώρες και κυρίως οι Αμερικανοί, συμπεριλαμβάνονται και αεροσκάφη.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα της Sunday Times όσον αφορά τα αεροσκάφη στη λίστα περιλαμβάνονται 4 μεταγωγικά C-130, 23 Embraer EMB 314/A29 Super Tucano, 28 Cessna 208 και 10 Cessna AC-208 strike aircraft. Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα η λίστα αναφέρει 33 Mi-I7, 33 UH-60 Blackhawk και 43 MD530. 

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Τραγική κατάσταση στην Πολεμική του Αεροπορία – Διαβεβαίωση ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη

Παρόλο που η λειτουργική κατάσταση των πτητικών μέσων είναι άγνωστη και αρκετά εξ αυτών δεν είναι σε πτητική κατάσταση, είναι βέβαιο ότι οι Ταλιμπάν θα επιδιώξουν μέσω εξαναγκασμού και κινήτρων να εκμεταλλευτούν εξειδικευμένο προσωπικό για να αναπτύξουν δυνατότητες χρήσης των μέσων που έθεσαν υπό την κατοχή τους, ακόμη και εάν οι πιλότοι δεν είναι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων. 

Το γύρο του διαδικτύου κάνει και πρόσφατο βίντεο με την πρώτη πτήση ελικοπτέρου τύπου UH-60 Blackhawk από τους Ταλιμπάν στους ουρανους της Καμπούλ. 

Περαιτέρω, είναι σχεδόν δεδομένο πως οι Ταλιμπάν μετά την επικράτηση τους θα επιχειρήσουν να λάβουν και από άλλα κράτη, (π.χ Πακιστάν), ανάλογη τεχνογνωσία. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη κίνηση είχε γίνει και στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και τις φυλακίσεις στελεχών της πολεμικής αεροπορίας το 2016. 

Η πιθανή χρήση των συγκεκριμένων αεροπορικών μέσων από τους Ταλιμπάν μπορεί να μην συμβάλει ιδιαίτερα στην άμυνα έναντι πιθανής εισβολής αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στις μάχες που ήδη μαίνονται στο Panjshir, επαρχία η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. 

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Αποχώρησε επίσημα ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This