Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν την πρώτη επέτειο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα
Defence Redefined
Published on 01/09/2022 at 09:28

Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, γιόρτασε την πρώτη επέτειο από την απόσυρση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ από τη χώρα έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου και την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν κηρύξει την 31η Αυγούστου ως εθνική γιορτή για το τέλος του πολέμου. Πράσινες, μπλε και κόκκινες φωτεινές γιρλάντες στολίζουν τις λεωφόρους της Καμπούλ ήδη από χθες Τρίτη το βράδυ, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανέναν επίσημο εορτασμό.

Στις 30 Αυγούστου 2021, ένα λεπτό πριν τα μεσάνυκτα, ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, 24 ώρες πριν τη διορία που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την αποχώρηση του συνόλου των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Η αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων πριν ένα χρόνο τερμάτισε την πιο μακρά στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 

Η κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα προκάλεσε χάος τις πρώτες ημέρες, με πλήθος ανθρώπων να έχουν σπεύσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα. Οι εικόνες των Αφγανών που έτρεχαν στο αεροδρόμιο, γραπωνόντουσαν από τα αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στον διάδρομο ή που προσπαθούσαν να πιαστούν από ένα μεταγωγικό αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού προτού αυτό απογειωθεί έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This