ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Η χώρα πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν – Χάρτης με τις καταληφθείσες περιοχές – VIDEO
Defence Redefined
Published on 22/06/2021 at 08:18

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο μιας στρατηγικής περιοχής στη βόρεια επαρχία Kunduz του Αφγανιστάν τη Δευτέρα (21/06), ενώ παράλληλα περικύκλωσαν την επαρχιακή πρωτεύουσα, δήλωσε η αστυνομία της πόλης.

Οι μάχες γύρω από την περιοχή του Imam Sahib ξεκίνησαν αργά την Κυριακή και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία της πόλης και ανέλαβαν τον έλεγχο των αρχηγείων της αστυνομίας, δήλωσε ο Inamuddin Rahmani, εκπρόσωπος της επαρχιακής αστυνομίας.

Οι  Ταλιμπάν βρίσκονται ένα χιλιόμετρο από το Kunduz, την πρωτεύουσα της επαρχίας, αλλά δεν έχουν εισέλθει στην πόλη, είπε, αν και προκύπτουν αναφορές για μικρές ομάδες Ταλιμπάν κοντά στα περίχωρα και αναφορές για ροές κατοίκων της πόλης που προσπαθούν να φύγουν με προορισμό την Kabul.

Διαβάστε επίσης: Άλλες έξι περιφέρειες του Αφγανιστάν έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν – Φωτογραφίες & VIDEO

Δεκάδες περιοχές έχουν περιέλθει υπό των έλεγχο των Ταλιμπάν από την 1η Μαΐου, όταν τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ άρχισαν την τελική φάση της αναχώρησης τους από το Αφγανιστάν.

Οι πόλεις που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν τους τελευταίους τρεις μήνες

Το Imam Sahib βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στα βόρεια σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν, περιοχή η οποία αποτελεί βασική διαδρομή εφοδιασμού από την Κεντρική Ασία.

Ο Inamuddin Rahmani, εκπρόσωπος της επαρχιακής αστυνομίας, είπε ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν προσπάθησαν από κοινού να υπερασπιστούν την περιοχή. Είπε ότι δεν ήταν ακόμη σαφές πόσα θύματα υπέστησαν οι δυνάμεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Αφγανιστάν στις παρατεταμένες μάχης ή πόσα μέλη των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahed επιβεβαίωσε ότι η περιοχή του Imam Sahib περιήλθε υπό των έλεγχο των Ταλιμπάν.

Αρκετές άλλες περιφέρειες στην Kunduz έχουν επίσης καταληφθεί από τους Ταλιμπάν κατά τις πρόσφατες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του Dasht-e-Archi, που γειτονεύει με το Imam Sahib, δήλωσε ο Rahmani.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει αρκετές περιοχές στις τρεις βόρειες επαρχίες Kunduz, Baghlan και Balkh. Τοπικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι η περιφέρεια Doshi στην επαρχία Baghlan βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, κάτι που αν αληθεύει δίνει στην ομάδα ανταρτών τον έλεγχο ενός δρόμου που συνδέει πέντε βόρειες επαρχίες με την πρωτεύουσα Kabul.

Οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν βίντεο στον ιστότοπό τους και σε ομάδες του WhatsApp όπου ισχυρίζονται ότι στρατιώτες της κυβέρνησης παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν, οι οποίοι τους προέτρεψαν να  επιστρέψουν στα σπιτια τους και να λάβουν χρήματα από τους Ταλιμπάν. Την Κυριακή, ο αρχηγός των Ταλιμπάν Mawlawi Hibatullah Akhunzada εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διατάσσει τους στρατιώτες του να «μεταχειρίζονται αυτούς που παραδίδονται καλά και να επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά απέναντι τους».

Οι μάχες ήταν έντονες σε ορισμένες περιοχές και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες. Ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας μιλώντας υπό την κάλυψη της ανωνυμίας στο AP, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι οι αστυνομικοί που λαμβάνουν μέρος στις μάχες προέρχεται κυρίως από φτωχές οικογένειες. 

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Δώδεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι επτά σε ενέδρα των Ταλιμπάν

Οι νίκες των Ταλιμπάν και η σταθερή απόσυρση των εναπομείναντων 2.500-3.500 στρατευμάτων των ΗΠΑ και 7.000 δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δημιούργησαν την ανάγκη για τερματισμό δια των διαπραγματεύσεων  της παρατεταμένης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.

Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν που πραγματοποιούνται στο Κατάρ έχουν σταματήσει. Ενώ οι ηγέτες των Ταλιμπάν δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν, παρατηρητές εξοικειωμένοι με τις συνομιλίες λένε ότι το κίνημα των ανταρτών φαίνεται πιο πρόθυμο για στρατιωτική δράση ελπίζοντας να ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους θέση.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani  και τον Abdullah Abdullah, τον επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η συνάντηση της Παρασκευής, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, αποσκοπεί στην επιβεβαίωση της οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας της Αμερικής «για τη στήριξη του αφγανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών γυναικών και μειονοτήτων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συνομιλία θα «συνεχίσει επίσης για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές ομάδες που αποτελούν απειλή για την πατρίδα των ΗΠΑ».

Διαβάστε επίσης: Δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ύστερα από έφοδο των Ταλιμπάν στη Χελμάντ του Αφγανιστάν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This