ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Η Τουρκία ξεκινά την εκκένωση στρατευμάτων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Defence Redefined
Published on 26/08/2021 at 11:15

Η Άγκυρα αποσύρεται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την απόρριψη των Ταλιμπάν σχετικά με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων εκεί.

Ο τουρκικός στρατός άρχισε την εκκένωση του προσωπικού του από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Η κίνηση έγινε όταν τα τουρκικά σχέδια για την τοποθέτηση στρατιωτών στο αεροδρόμιο απορρίφθηκαν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, δήλωσαν ότι το Αφγανιστάν δεν χρειάζεται την παρουσία αυτών.

Σύμφωνα με πηγές, η Τουρκία θα αφήσει κάποιες ειδικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο μόνο μετά τη μεταφορά του υπολοίπου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στο Ισλαμαμπάντ από το πρωί της Πέμπτης. Οι ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυναρμολογήσουν τον τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό που βρίσκεται στο αεροδρόμιο πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων.

Η Άγκυρα δεν εκκενώνει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της και οι ειδικές δυνάμεις αναμένεται επίσης να προστατεύσουν το υπόλοιπο διπλωματικό προσωπικό στην Καμπούλ.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ για το Αφγανιστάν

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία προστατεύει το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου από εξωτερικές επιθέσεις. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η Άγκυρα ήταν κοντά στο να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για συνέχιση της αποστολής – αλλά η σαρωτική κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν άλλαξε δραματικά τις συνθήκες.

Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Τετάρτη ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών στρατευμάτων. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, αρνήθηκε ότι οι Ταλιμπάν υπέβαλαν τέτοιο αίτημα. “Δεν είναι σωστό”, είπε σε γραπτή δήλωση στο MEE.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει απομακρύνει 1.129 πολίτες του από το Αφγανιστάν επί τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται σε συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να βοηθήσει το Αφγανιστάν να επιτύχει σταθερότητα.

Πηγή: Middle East Eye

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Επεισόδιο στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ – Τελευταίες Εξελίξεις

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This