ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Δεν μετανιώνει ο Μπάιντεν – Ο Ερντογάν θέλει συνάντηση με Ταλιμπάν
Defence Redefined
Published on 12/08/2021 at 09:06

Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως δεν μετανιώνει για την απόφαση του να αποχωρήσουν τα Αμερικανικά στρατεύματα μετά από 20 χρόνια από το Αφγανιστάν και πως οι Αφγανοί πρέπει να θέλουν να πολεμήσουν οι ίδιοι για την χώρα τους. Τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε 20 χρόνια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό πέραν των 300.000 Αφγανών στρατιωτών, ενώ η στήριξη και οικονομική ενίσχυση θα συνεχιστεί.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, εξέφρασε την άποψη πως ο Αφγανικός στρατός είναι υπέρτερος αριθμητικά και επί του πεδίου υπάρχουν δυνατότητες ανάσχεσης των Ταλιμπάν.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα συνάντησης του με τον ηγέτη των Ταλιμπάν για να τεθεί τέλος στις συγκρούσεις στοΑφγανιστάν. 

Η προσήλωση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ενθαρρύνει περισσότερο την Τουρκία να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, αφού παρόλο που οι Ταλιμπάν έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόθεση Ερντογάν να αναλάβει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εντούτοις οι προθέσεις της παραμένουν μέχρι στιγμής σταθερές.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 5 από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This