Αυστραλία | Αγωνιώδεις έρευνες για ραδιενεργή κάψουλα – Κίνδυνος μόλυνσης
Defence Redefined
Published on 28/01/2023 at 19:30

Οι αυστραλιανές αρχές εξέδωσαν συναγερμό χθες Παρασκευή, για κίνδυνο από ραδιενεργή ουσία σε διάφορες περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Περθ, από ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε.

Συγκεκριμένα, τμήματα της Δυτικής Αυστραλίας έχουν τεθεί σε συναγερμό, μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι ραδιενεργή κάψουλα που χρησιμοποιείται στις εργασίες εξόρυξης χάθηκε καθ’οδόν για την πρωτεύουσα της πολιτείας, το Περθ.

Η κάψουλα χάθηκε, ενώ μεταφερόταν με φορτηγό από ορυχείο σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο Περθ, διευκρίνισε η υπηρεσία υγείας της πολιτείας. Το Νιούμαν βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Περθ.

Περιέχει τη ραδιενεργή ουσία Καίσιο-137, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Δυτικής Αυστραλίας, και πιστεύεται ότι έπεσε από φορτηγό όταν μεταφερόταν προς εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για την αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με το αντικείμενο αυτό καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα ή ασθένεια.

Το φορτηγό αναχώρησε στις 12 Ιανουαρίου, αλλά δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι η κάψουλα είχε χαθεί ως αυτήν την εβδομάδα, όταν ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις αρχές.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε ότι οι έρευνες για την κάψουλα γίνονται κατά προτεραιότητα σε κατοικημένες περιοχές, αλλά σημείωσε ότι αυτές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες.

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη για την απώλειά της, όταν η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για την κάψουλα αντιλήφθηκε ότι είχε χαθεί, πρόσθεσε.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: ITER | Καθυστερήσεις ετών στο διεθνές ενεργειακό υπερεγχείρημα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This