ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ατρακτίδιο LITENING | Ένας “έμπειρος βετεράνος” αναβαθμίστηκε – VIDEO
Defence Redefined
Published on 30/05/2021 at 18:32

Η οικογένεια ατρακτιδίων LITENING μετράει ένα εκατομμύριο ώρες σε μάχη και περισσότερες από 3 εκατομμύρια ώρες συνολικής λειτουργίας σε περισσότερο από είκοσι χρόνια ζωής του συστήματος.

Το ατρακτίδιο LITENING είναι ένας αισθητήρας πολλαπλών ρόλων για αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη) που επιτρέπει στα πληρώματα να εντοπίζουν, να στοχοποιούν και να εμπλέκουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. 

 

Το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης του LITENING ξεκίνησε από την Ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems, με την ολοκλήρωση του LITENING I για χρήση στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Το 1995 η Northrop Grumman Corporation συνεργάστηκε με τη Rafael Advanced Defense Systems,για περαιτέρω ανάπτυξη και πωλήσεις του υπόψη ατρακτιδίου.

H τέταρτη γενιά (G4) του συστήματος το οποίο είναι σχεδιασμένο με αρθρωτή αρχιτεκτονική (modular design), παρέχει τη δυνατότητα αναβάθμισης με έγχρωμη τηλεόραση (TV) υψηλής ευκρίνειας και βίντεο υπερύθρων (FLIR). Η τελευταία έκδοση  έχει δοκιμαστεί πρόσφατα για πρώτη φορά από αεροσκάφη F-16 της Εφεδρείας της Αμερικανικής Αεροπορίας και της Εθνοφρουράς.

“Η δυνατότητα έγχρωμης εικόνας από το LITENING δίνει στους πιλότους μια σαφέστερη εικόνα του πεδίου μάχης, καθιστώντας τη στόχευση γρηγορότερη και ακριβέστερη”, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο James Conroy, αντιπρόεδρος πλοήγησης, στόχευσης και επιβιωσιμότητας της Northrop Grumman. 

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Το Ατρακτίδιο λέιζερ είναι εδώ. Δυνητική επιλογή για τα F-16V – VIDEO

“Το ατρακτίδιο LITENING μπορεί να εμφανίσει έως και τρεις διαφορετικές προβολές ταυτόχρονα, επιτρέποντας στους χειριστές να βλέπουν το χρώμα και το βίντεο υπερύθρων δίπλα-δίπλα, και με διαφορετική οπτική προβολής. Το αποτέλεσμα είναι μια σαφέστερη εικόνα μιας περιοχής ενδιαφέροντος που διατίθεται μόνο όταν χρησιμοποιείται το LITENING.”

To LITENING μπορεί επιπλέον να τροποποιηθεί κατόπιν αναγκών του πελάτη, εξαιτίας της αρχιτεκτονικής για ζεύξη δεδομένων (data link) τύπου Plug and Play III που διαθέτει. Η τροποποίηση μπορεί να περιλαμβάνει προηγμένη εγγραφή δεδομένων για αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και αυξημένη υπολογιστική ισχύ για χρήση επιπλέον εφαρμογών δικτύωσης με άλλα αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις. 

Το ατρακτίδιο LITENING υποστηρίζει επίσης κρυπτασφαλισμένη αμφίδρομη επικοινωνία μέσω ασυρμάτων που λειτουργούν στις ζώνες συχνοτήτων C, L, S, Ku και UHF.

*Φωτογραφία τίτλου: Αρχικές εικόνες από Northrop Grumman

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη – Infographics

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This