Ατομικός Φόρτος Μαχητή | Ένας πλήρης οδηγός χρήσης για βέλτιστη χρησιμοποίηση σε κάθε περίπτωση – Φωτογραφίες και πίνακες
Defence Redefined
Published on 04/04/2022 at 18:52

Χρίστος Λοΐζου

Αδιαμφισβήτητα το θέμα του ατομικού φόρτου ενός στρατιώτη αποτελεί ένα πάντα επίκαιρο θέμα το οποίο κρίνει το επιχειρησιακό επίπεδο ενός στρατεύματος στην βάση του, δηλαδή τον μαχητή. 

Παράγοντες όπως η ποιότητα, το είδος και τα υλικά του φόρτου μάχης μπορούν να μεταβληθούν αναλόγως της έρευνας και της καινοτομίας που επιφέρουν νέες τεχνολογίες (π.χ νανοτεχνολογία), του μεγέθους και των δυνατοτήτων έκαστου στρατεύματος και της αποστολής αυτών. Η ανασκόπηση των διαχρονικών βασικών αρχών ωστόσο που διέπουν την ορθή χρήση των διαθέσιμων υλικών, συμβάλει στην στην βέλτιστη χρησιμοποίηση τους και κατ’ επέκταση στην απόδοση του μαχητή επί του πεδίου. Μια “ταπεινή” εξάρτυση τύπου Alice για παράδειγμα ορθά προσαρμοσμένη είναι προτιμότερη από ένα state-of-the-art plate carrier με λάθος τοποθετημένα απάρτια φυσιγγιοθηκών κτλπ.

Ο Ατομικός Φόρτος αναφέρεται ως το σύνολο των υλικών τα οποία θα μεταφέρει και θα αξιοποιήσει ο μαχητής ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την εκπαίδευση του και να ακολουθήσει την αρχική σχεδίαση που έγινε ώστε να εκπληρώσει την αποστολή του. Ο ατομικός φόρτος σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του χώρου των ενόπλων δυνάμεων μπορεί να χωριστεί γενικά σε 5 βασικές γραμμές.

Διαβάστε επίσης: SOURCE VIRTUS | Η modular λύση ατομικού φόρτου μάχης του Βρετανικού Στρατού – VIDEO

Η 1η Γραμμή περιέχει την στολή, τα υλικά επιβίωσης και τη ζώνη μάχης. Αρχικά, ο ρουχισμός και η υπόδηση που βοηθούν τον στρατιώτη να κινείται και να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες. Τα υλικά του φόρτου 1ης γραμμής φέρονται κυρίως στο παντελόνι και τη ζώνη και αφορούν μικρά σε μέγεθος υλικά όπως μαχαίρι, πυξίδα, ακόμα και μικροποσότητα φαγητού. Σε περίπτωση που ο μαχητής φέρει ζώνη μάχης μπορεί να μεταφέρει μικρή ποσότητα πυρομαχικών ακόμα και πιστόλι. Ειδικότερα, μέλη των ειδικών δυνάμεων  μπορούν να μεταφέρουν ειδικά υλικά επιβίωσης ανάλογα με το περιβάλλον που καλούνται να επιχειρήσουν.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τα υλικά και την περιγραφή για που αφορά τα υλικά 1ης Γραμμής.

Φωτο από στελέχη των Δυνάμεων Καταδρομών. Διακρίνεται το μπλουζάκι τύπου Combat Shirt αντί του “παραδοσιακού” χιτωνίου το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ισοθερμικά αναλόγως της ποιότητας του.

Η 2η Γραμμή αναφέρεται τον φόρτο μάχης. Αποτελεί το σημαντικότερο μέρος του ατομικού φόρτου καθώς περιλαμβάνει τα κυριότερα υλικά για την υλοποίηση της αποστολής. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα πυρομαχικά, οι σταθμοί ασυρμάτου, η ατομική υγειονομική συλλογή καθώς και μικρή ποσότητα νερού αλλά και λοιπά υλικά όπως κράνος, διόπτρες και βαλλιστικά γυαλιά. Επιπλέον, ορισμένες εξαρτύσεις μάχης μπορεί να είναι ενισχυμένες και με αλεξίσφαιρες (αντιβαλλιστικές) πλάκες. Υπάρχουν διάφορες μορφές εξάρτησης μάχης όπως ζωστήρα – ιμάντων, γιλέκου, φορέα πλακών κλπ.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τα υλικά και την περιγραφή για την 2η Γραμμή.

Στιγμιότυπο από την ΤΑΜΣ “Ιρις” της Ε.Φ. Διακρίνεται η ανομοιομορφία των υλικών σε Ε.Φ. Συγκεκριμένα στέλεχος σε 1ο πλάνο με γιλέκο μάχης και combat shirt προφανώς αγορασμένο με ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στέλεχος (2ο σε σειρά) με ανεβασμένα μανίκια, συλλογή επικοινωνίας πιθανόν οχήματος ή άρματος μάχης και το γιλέκο μάχης τύπου “Ευαγόρας” τα οποία προμηθεύτηκε η Ε.Φ προ ετών για ορισμένες μονάδες (κυρίως μηχανοκίνητες και καταδρομείς)

Διαβάστε επίσης: Άσκηση “ΚΑΛΥΨΩ” | Επιχειρησιακή Εκπαίδευση στον Αγώνα Κατοικημένων Τόπων και οι ελλείψεις που αποκαλύπτονται – Φωτογραφίες

Η 3η Γραμμή αφορά το σακίδιο 24ων και 48 ωρών, μεγέθους περίπου 12-35 λίτρων. Σκοπεύει στην διατήρηση του μαχητή σε αποστολή, όχι απαραίτητα σε μάχη, για χρονικό διάστημα 24 ωρών ή μέχρι και 48 υπό προϋποθέσεις. Στην 3η γραμμή περιλαμβάνονται τα υλικά αποστολής όπως σταθμοί ασυρμάτου και υλικά τηλεπικοινωνιών, επιπλέον πυρομαχικά, ειδικά πυρομαχικά αναλόγως αποστολής, υλικά παρατήρησης και στοχοποίησης καθώς και επιπλέον ρουχισμός αναλόγως των καιρικών συνθηκών, ποσότητα νερού και φαγητού και λοιπά υλικά επιβίωσης. Παρέχει ουσιαστικά υποστηρικτικό ρόλο στην 2η γραμμή φόρτου για υλικά που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην εξάρτηση μάχης. Ιδανικά δεν πρέπει να ξεπερνά το 45% του βάρους του μαχητή.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τα υλικά και την περιγραφή για την 3η Γραμμή.

Σπουδαστής της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών σε βολή τυφεκίου με σακίδιο 24-48 ωρών.

Η 4η Γραμμή αφορά το σακίδιο μακράς διημέρευσης (εκστρατείας). Κύριος σκοπός είναι να επιτρέψει στο μαχητή να παραμείνει σε αποστολή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Περιέχει κρίσιμα υλικά που επιτρέπουν την χρήση των υλικών αποστολής όπως ομαδική υγειονομική συλλογή, υλικά διαβιβάσεων, ειδικά υλικά και υλικά συντήρησης οπλισμού, επιπλέον ρουχισμό ακόμα και επιπλέον πυρομαχικά. Δύναται να φτάσει και μέχρι το 75% του συνολικού σωματικού βάρους του μαχητή, συνεπώς λόγω της φυσικής καταπόνησης πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι παράγοντες απόσταση, έδαφος και ανάπαυση.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τα υλικά και την περιγραφή για την 4η Γραμμή.

Καταδρομέας με Σακίδιο μακράς Διημέρευσης (μπέργκιν).

Η 5η Γραμμή περιέχει τον φόρτο στρατοπεδίας που περιλαμβάνει το σάκο εκστρατείας (κοινώς “λουκάνικο”) και το σάκο ταξιδίου. Περιλαμβάνει υλικά που δεν είναι απαραίτητα για την εκτέλεσης της αποστολής όπως ρουχισμός, βασικά υλικά ατομικής καθαριότητας και υγιεινής κλπ. Παραμένουν στο στρατόπεδο ή στον χώρο τελικού προορισμού.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τα υλικά και την περιγραφή για την 5η Γραμμή.

Χαρακτηριστική εικόνα Ελληνοκύπριου Έφεδρου Οπλίτη με σάκο ιματισμού κατά την διάρκεια παρουσίασης σε Ε.Φ

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Η Ισραηλινή Marom Dolphin με εξελιγμένες προτάσεις για ατομικό φόρτο

Τα επιχειρησιακά δεδομένα και η ειδικότητα του μαχητή είναι οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς την διευθέτηση του φόρτου. Παρόλο που η αποστολή αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που θα κρίνει τον ατομικό φόρτο που θα κληθεί να χρησιμοποιήσει ο μαχητής, μπορούν να αναφερθούν ορισμένοι γενικοί κανόνες που διέπουν τη σύσταση του φόρτου. 

Αρχικά, ο παράγοντας βάρος αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο. Ο φόρτος πρέπει να διατηρείται στα απαραίτητα αλλά όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα βάρους, καθώς εμποδίζει την ευκινησία του μαχητή ενώ λόγω της κόπωσης ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση και την αντίληψη του. Επιπλέον, η τοποθέτηση των υλικών πρέπει να γίνεται με πρακτικό τρόπο ώστε ο στρατιώτης να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά. Επιπρόσθετα, για λόγους εύκολης επώμισης του όπλου, αποφεύγεται η τοποθέτηση υλικών στους ιμάντες του ώμου. Επίσης, σε ότι αφορά ιδιαίτερα την 2η γραμμή φόρτου, τα υλικά είναι απαραίτητο να δένονται.

Σε πιο πρακτικά ζητήματα, 2 λίτρα νερό το ελάχιστο είναι απαραίτητα. Ιδανικό να υπάρχουν 2 υδροδοχεία ή υδροδοχείο και ασκός πλάτης, με κύπελλο ώστε να μην υπάρχει ανάγκη άλλου αντικειμένου εστίασης (π.χ “καραβάνα”). Η εξάρτυση πρέπει να προσαρμόζεται στη μέση, όχι πολύ χαμηλά στην λεκάνη ώστε να εμποδίζει την κίνηση και ούτε πολύ ψηλά ώστε να εμποδίζει την αναπνοή. 

Απαραίτητη θεωρείται επίσης η ύπαρξη τουλάχιστον δύο γεμιστήρων στην αντίθετη πλευρά του χεριού που χρησιμοποιείται για βολή. Οι γεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν με το άνοιγμα προς τα κάτω και οι βολίδες να έχουν φορά στην πλευρά με την οποία χειρίζεται το όπλο. Στη αντίθετη πλευρά για λόγους ισορροπίας μπορεί να τοποθετηθεί θήκη γενικής χρήσης ή επιπλέον φυσιγγιοθήκες. Επιπλέον, χρήσιμη μπορεί να φανεί η θήκη απορριπτομένων χωρίς κάλυμμα για γρήγορη απόρριψη άδειων γεμιστήρων ή ακόμα και μεταφορά άλλων υλικών.

Καταδρομέας με ευδιάκριτη θήκη απορριπτομένων στην αριστερή του πλευρά κατά την διάρκεια επιχειρησιακής βολής

Επιπλέον, η ατομική υγειονομική συλλογή και ιδιαίτερα ο ίσχαιμος επίδεσμος (tourniquet) να βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην εξάρτηση ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τον πρώτο ανταποκρινόμενο αλλά και από τον ίδιο τον μαχητή σε περίπτωση τραυματισμού του. 

Συνοψίζοντας, η κάθε γραμμή ατομικού φόρτου χρήζει ξεχωριστής ανάλυσης για κάθε περίπτωση. Καθοριστικός παράγοντας που καθορίζει το είδος και το περιεχόμενο του φόρτου, επαναλαμβάνεται ότι είναι η αποστολή.

Υλικά και Εξοπλισμός ΕΔ σε παρουσίαση ενώπιον του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη.

*Με πληροφορίες από: Ευστάθιος Παλαιολόγος (twitter), defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Ίσχαιμος Επίδεσμος (Tourniquet) | Η αντιμετώπιση μαζικής αιμορραγίας στο πεδίο μάχης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This