Αστυνομία Κύπρου | Υποβρύχια κάμερα αναβαθμίζει επιχειρησιακά τις δυνατότητες της – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 29/07/2022 at 17:30

Επίσημη τελετή παράδοσης υποβρύχιας κάμερας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προς την Αστυνομία Κύπρου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας στη Λεμεσό.

Στην τελετή παράδοσης παρέστησαν ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, κ. Judith G. Garber.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή παράδοσης, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι, η Αστυνομία Κύπρου καλείται να διαχειριστεί ραγδαίες αλλαγές και εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που περιλαμβάνουν και τις αυξημένες και δικαιολογημένες απαιτήσεις των πολιτών.

Αλλαγές και εξελίξεις σε τομείς όπως είναι η τρομοκρατία, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η παράνομη μετανάστευση, το οικονομικό έγκλημα, και η εμπορία προσώπων, αποτελούν παραδείγματα για την πολυπλοκότητα των σύγχρονων μορφών εγκλήματος, ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας, τονίζοντας ότι η Αστυνομία Κύπρου έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει. Για αυτούς τους λόγους, με μεθοδικότητα αναβαθμίζονται οι δυνατότητες της τόσο σε σχέση με το ανθρώπινο προσωπικό, όσο και σε σχέση με τον εξοπλισμό που διαθέτει και τις υπηρεσίες που παρέχει, ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί η εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδιασμού για αναδιάρθρωση, που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δομών, μηχανισμών και κατά συνέπεια των υπηρεσιών που η Αστυνομία Κύπρου προσφέρει στην κοινωνία, υπογράμμισε ο Αρχηγός Αστυνομίας, αναφέροντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης, ως παράγοντες εξελιγμένης και επιχειρησιακά αποτελεσματικής αστυνόμευσης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Αστυνομίας.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και ειδικότερα την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, κ. Garber, διαβεβαιώνοντας ότι η Αστυνομία Κύπρου είναι ανοιχτή στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο μερών, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Η υποβρύχια κάμερα, μοντέλου Videoray Pro4, είναι προηγμένης τεχνολογίας και η χρήση της αναμένεται να αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές ικανότητες της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, αλλά και της Αστυνομίας γενικότερα.

Η συμβολή της στις έρευνες στο βυθό της θάλασσας, σε φράχτες και λίμνες για ανεύρεση αντικειμένων/προσώπων, αλλά και σε θέματα ασφάλειας των θαλασσών, λιμένων και συνόρων της Κύπρου θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Επιπλέον η εν λόγω κάμερα έχει δυνατότητες έρευνας μεγίστου βάθους 300 μέτρων, δαγκάνα για ανέλκυση αντικειμένων και κάμερα μπροστά και πίσω για καταγραφή δεδομένων και λήψη φωτογραφιών, ενώ διαθέτει δύο προβολείς για χειρισμό και χρήση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, ο χειρισμός της κάμερας θα γίνεται ενσύρματα από τη ξηρά από τα μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η ευγενής αυτή δωρεά γίνεται στο πλαίσιο του έργου CYCLOPS και της αγαστής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Χαλκιδική | Υποβρύχιο drone προστίθεται στα μέσα έρευνας για τον εντοπισμό του 28χρονου τουρίστα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This