Αστυνομία Κύπρου | Εκπαίδευση στο κέντρο CYCLOPS για αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε αεροδρόμια
Defence Redefined
Published on 10/11/2022 at 16:21

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Airpol, πραγματοποίησε στο Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, εκπαίδευση Πρώτου Ανταποκριτή.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία Κύπρου, στόχος της εκπαίδευσης είναι η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Πρώτου Ανταποκριτή στα αεροδρόμια, για αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων, ή διαφόρων άλλων έκνομων ενεργειών. 

Την εκπαίδευση παρακολούθησαν μέλη της Αστυνομίας Κύπρου αλλά και άλλων υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | 1η εκπαίδευση στο κέντρο CYCLOPS σε συνεργασία με το UNODC – Φωτογραφίες

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, το «Cyprus Center for Land, Open-seas and Port Security» (CYCLOPS) αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έδρα την Λάρνακα. Το έργο υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, βάσει Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τη χρηματοδότηση για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Εκπαιδευτικού Κέντρου CYCLOPS, ανέλαβε το πρόγραμμα Export Control and Related Border Security (EXBS) του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε τη γη για την ανέγερσή του. Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων στις 28 Φεβρουαρίου 2022, το Κέντρο περιήλθε στην κυριότητα της ΚΔ μέσω του Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διατηρεί και την ευθύνη λειτουργίας του. Το CYCLOPS εδρεύει στη Λάρνακα και εγκαινιάστηκε στις 6 Απριλίου 2022.

Στο εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS πραγματοποιούνται διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον τομέα της ασφάλειας με συμμετοχή διεθνών φορέων, μεταξύ αυτών και του γραφείου UNODC του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του εγκλήματος στη θάλασσα αλλά και της AIRPOL που σκοποί έχει να ενισχύσει τη συνολική ασφάλεια στα αεροδρόμια της ΕΕ και στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας.

Με πληροφορίες από: Defence Redefined, Αστυνομία Κύπρου, Υπουργείο Εξωτερικών, CYCLOPS

Διαβάστε επίσης: CYCLOPS | Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευη του Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This