ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχηγός ΓΕΕΦ | Διήμερη επίσκεψη στην Ιορδανία και εμβάθυνση Αμυντικής Συνεργασίας – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 06/01/2022 at 15:17

Διήμερη επίσκεψη στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης. 

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο κρατών, όπου στις 7 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε τριμερές επίπεδο των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας. 

Η επίσκεψη του Αρχηγού του ΓΕΕΦ στην χώρα έγινε κατόπιν πρόσκλησης από τον Υποστράτηγο Yousef Huneiti ενώ έγινε δεκτός και από το Βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Abdullah II bin Al Hussein.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΓΕΕΦ, κατά την επίσκεψη επαναβεβαιώθηκε η σημασία του διμερους πρόγραμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και  Ιορδανίας, το οποίο εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών. 

Παράλληλα συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και οι διάφορες πτυχές της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο. 

Κατά τη συνάντηση των δύο Αρχηγών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, αρχικά διατυπώθηκαν οι παραδοσιακές θέσεις αρχών και στην συνέχεια αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας, καθώς επίσης και την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Διαβάστε επίσης: Στην Κύπρο ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’

Ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις  που αντιμετωπίζει η Κύπρος στον τομέα της αμυνας και της ασφάλειας ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση για εμβάθυνση τόσο του διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας όσο και του αντίστοιχου τριμερούς μαζί με την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση των άριστων σχέσεων της ΕΦ με τις ΕΔ της Ιορδανίας, συμβάλλοντας στις από κοινού προσπάθειες της Κύπρου, Ιορδανίας και άλλων φιλίων χωρών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψη του ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ επισκέφτηκε μαζί με τον ομόλογο του το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων “King Abdullah II” (KASOTS)  όπου αφού έτυχαν υποδοχής από το Διοικητή του Ταξίαρχο Raed Dora, παρακολούθησαν αρχικά στατική έκθεση και επίδειξη οπλικών συστημάτων και μέσων που κατασκευαζει η αμυντική βιομηχανία της Ιορδανίας  και στη συνέχεια Ασκηση Κατοικημένων Τόπων στο ειδικά διαμορφωμένο Πεδίο Ασκήσεων του Κέντρου.

Επιπλέον, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ επισκέφθηκε το Μνημείο Μαρτύρων των Ιορδανικών ΕΔ και έγινε δεκτός από τον Βασιλιά Abdullah II bin Al Hussein, στο Παλάτι Al Husseiniya στο Αμμάν. Επιπρόσθετα, συναντήθηκε με τον Πρέσβη κ. Μιχάλη Ιωάννου καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιορδανίας (Κυριακουπόλεως)  κ. Χριστόφορο.

Πηγή: ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Υπογραφή προγράμματος αμυντικής συνεργασίας με Ιορδανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This