ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρχίζει η συζήτηση για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο παράγραφο ή δήλωση του Προέδρου
Defence Redefined
Published on 16/10/2020 at 10:07

Μετά την επισκόπηση των σχέσεων ΕΕ- Αφρικής (09:30 τοπική ώρα Βρυξελλών), αναμένεται να ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η εξέταση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις αντιπροσωπείες Κύπρου και Ελλάδας να θέτουν το ζήτημα του “ανοίγματος” τμήματος των Βαρωσίων και της νέας εξόδου του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιδίωξη είναι η συμπερίληψη παραγράφου στο κείμενο των συμπερασμάτων, ή μια ισχυρή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο “πρέπει να καθίσταται η προοπτική των κυρώσεων πιο απτή”, υποστήριξε διπλωμάτης που μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες για τους στόχους της Ελλάδας στη Σύνοδο.

Η εξαγγελία της συζήτησης έγινε όταν νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος για τη δεύτερη μέρα των εργασιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιγράφοντας τα χθεσινά θέματα στα οποία οι 27 έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα και τη σημερινή ατζέντα, αφού τοποθετήθηκε για τις σχέσεις με την Αφρική δήλωσε ότι “θα έχουμε  την ευκαιρία να εξετάσουμε και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και συγκεκριμένα, ορισμένες αντιπροσωπείες θα θέσουν το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο το πλαίσιο των νέων εξελίξεων στην περιοχή”. 

Προτάσεις για το περιεχόμενο της παραγράφου ή δήλωσης, έχουν κατατεθεί και θα εξεταστούν από τους ηγέτες. Οι περισσότερες αντιπροσωπείες επιθυμούν να τηρηθεί η δέσμευση της 1η Οκτωβρίου για περίοδο αξιολόγησης ως το Δεκέμβριο και αποφάσεις τότε, ενώ θα συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πομπέο | H Τουρκία εντείνει τους κινδύνους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προμηθεύοντας όπλα στο Αζερμπαϊτζάν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This