Αρμενία | Στροφή προς την Ινδία για πυραύλους και πυρομαχικά
Defence Redefined
Published on 29/09/2022 at 18:14

Η Ινδία θα εξάγει μεγάλες ποσότητες πυραύλων, ρουκετών και πυρομαχικών στην Αρμενία, σύμφωνα με αρμενικά μέσα ενημέρωσης. 

Ανάμεσα στους εξοπλισμούς που αναμένεται να εξάγει η Ινδία στο Ερεβάν, συγκαταλέγονται οι εγχώριας κατασκευής πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων Pinaka. 

Αν και η αξία των συμβολαίων δεν έχει αποκαλυφθεί, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα  244 εκατομμύρια δολάρια.  Η αρμενική κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την είδηση.

Η Αρμενία πρόκειται επίσης να λάβει αντιαρματικούς πυραύλους καθώς και μια γκάμα πυρομαχικών από την Ινδία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη συναλλαγή σε αμυντικό εξοπλισμό μεταξύ Ινδίας και Αρμενίας. Η Ινδία πούλησε για πρώτη φορά τέσσερα ραντάρ Swathi (Weapon Locating Radar) στην Αρμενία το 2020 για περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων Pinaka, παράγεται στην Ινδία και αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) για τον Ινδικό Στρατό. Το σύστημα έχει μέγιστη εμβέλεια 40 χλμ με τον πύραυλο  Mark-I και 60 χλμ για την βελτιωμένη έκδοση Mark-I ενώ μπορεί να εκτοξεύσει 12 πυραύλους σε 44 δευτερόλεπτα. 

Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε φορτηγό Tatra για μέγιστη ευκινησία. Το Pinaka γνώρισε το βάπτισμα του πυρός, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Καργκίλ (1999), όπου πέτυχε να εξουδετερώσει εχθρικές θέσεις στις κορυφές βουνών. Έκτοτε έχει εισαχθεί στον Ινδικό Στρατό σε μεγάλους αριθμούς. 

Από το 2014, περίπου 5.000 πύραυλοι παράγονται κάθε χρόνο, ενώ μια προηγμένη παραλλαγή είναι υπό ανάπτυξη με ενισχυμένο βεληνεκές και ακρίβεια πλήγματος.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Δοκιμές για το εγχώριο μη επανδρωμένο όχημα “Scorpion” – Φωτογραφίες & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This