ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρμενία | Νέες προστριβές με το Αζερμπαϊτζάν – Μπήκαν στο έδαφος της Αρμενιας – ΧΑΡΤΗΣ
Defence Redefined
Published on 14/05/2021 at 12:49

Η Αρμενία, δεν σκοπεύει να παραχωρήσει ούτε ένα μέτρο της επικράτειάς της, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας στον Sputnik Armenia, σχολιάζοντας την κατάσταση στην επαρχία Syunik.

Συγκεκριμένα, στις 12 Μαΐου, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν διέσχισαν τα σύνορα και προχώρησε τρία χιλιόμετρα προς το χωριό Verishen, παίρνοντας τον έλεγχο της λίμνης Sevlich (σ.σ Μαύρη Λίμνη).

Η αρμενική πλευρά δεν κατάφερε να οχυρώσει όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής, μετά την παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο γραμματέας του Αρμενικού Συμβουλίου Ασφαλείας Άρμεν Γκριγκόριαν σχολίασε ότι, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να προχωρήσει βαθιά στο έδαφος της περιοχής της επαρχίας Syunik.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Σε διαδικασία αξιολόγησης τα αιωρούμενα πυρομαχικά – VIDEO

Όπως εξήγησε ο Γκριγκόριαν, μετά την υπογραφή της τριμερούς δήλωσης για το Καραμπάχ στις 9 Νοεμβρίου 2020, η κατάσταση στα σύνορα έχει αλλάξει σημαντικά, έχουν εμφανιστεί νέα σύνορα, αλλά λόγω του χειμώνα, η αρμενική πλευρά δεν μπόρεσε να εξοπλίσει όλες τις θέσεις.

“Η συνοριακή γραμμή διαφοροποιήθηκε, και υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο να επιλυθεί αμέσως και πλήρως αυτό το πρόβλημα. Με την πάροδο του χρόνου θα εξαλειφθεί”, διαβεβαίωσε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας.

Το υπουργείο σημείωσε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από χθες το βράδυ. Το Ερεβάν επιμένει σθεναρά στην απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της επαρχίας Syunik.

“Προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές, είπαμε στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ότι πρόκειται για αρμενική επικράτεια και δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα μέτρο. Η εντύπωση είναι ότι οι Αζέροι περιμένουν εντολές”, σημείωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρωί της 12ης Μαΐου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, με το πρόσχημα της «αποσαφήνισης των συνόρων», προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες εργασίες σε μια από τις παραμεθόριες περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Αρμένια | Πολιτική θύελλα και αντιπαράθεση με την Ρωσία, μετά τις δηλώσεις Πασινιάν για τους πυραύλους Iskander

 Μετά τα μέτρα που έλαβαν οι αρμενικές μονάδες, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν σταμάτησε να προχωρεί στο έδαφος της Αρμενίας. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση της κατάστασης και οι Ρώσοι ειρηνευτές βρίσκονται επί τόπου.

Επιπλέον, στις 13 Μαΐου, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησαν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Sisian και του Vardenis με το πρόσχημα της «αποσαφήνισης των συνόρων». Την ίδια ημέρα, ενεργώντας η Αρμενία, ξεκίνησε διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας CSTO σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή Syunik.

Εντούτοις, τα μέσα ενημέρωσης της Αρμενίας, αναφέρουν ότι, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη προχώρησαν αρκετές εκατοντάδες μέτρα περισσότερο προς την κατεύθυνση της περιοχής Vardenis στην επαρχία Gegharkunik της Αρμενίας. 

Αναπληρωτής πρωθυπουργός Τάιγκραν Αβινιάν, ανέφερε ότι: “Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιτύχουμε διευθέτηση της κατάστασης, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν μετακινηθεί στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας. Θέλουμε σίγουρα μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης, είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με ήρεμο τρόπο, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις κακές εξελίξεις και την προστασία του κυρίαρχου εδάφους μας”.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Νέες αποκαλύψεις για την ήττα – «Αναρωτήθηκα γιατί δεν κάνουμε αυτό το βήμα»

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This