ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρμενία | Νέες αποκαλύψεις για την ήττα – «Αναρωτήθηκα γιατί δεν κάνουμε αυτό το βήμα»
Defence Redefined
Published on 16/01/2021 at 10:57

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Νικολ Πασινιάν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις εχθροπραξίες τρεις εβδομάδες πριν από την κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία στις 9 Νοεμβρίου.

Ο Μικαέλ Αμπαρτσουμιάν διορίστηκε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας στις 8 Οκτωβρίου έντεκα ημέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Πασινιάν τον αντικατέστησε με έναν άλλο ανώτερο αξιωματικό της Υπηρεσίας, τον Αρμέν Αμπαζιάν, έναν μήνα αργότερα (σ.σ 8 Νοεμβρίου).

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Αξιωματικός συνελήφθη επειδή αγνόησε τον ήχο drone, από το οποίο σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Channel 5 που προβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο Αμπαρτσουμιάν ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει από την ισχυρότερη υπηρεσία ασφαλείας της Αρμενίας λόγω των χειρισμών του Πασινιάν κατά την διάρκεια του πολέμου. Ξεχώρισε η δήλωση του, για την αποτυχία του πρωθυπουργού να δεχτεί μια πιο ευνοϊκή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 20 Οκτωβρίου.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στις 17 Νοεμβρίου, ο Πούτιν είπε ότι η αρμενική πλευρά θα είχε υποστεί λιγότερες εδαφικές απώλειες και, ειδικότερα, θα διατήρούσε τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Σούσι (Σούσα) εάν ο Πασινιάν συμφωνούσε σε αυτή τη πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Αζερμπαϊτζάν. Είπε ότι εξεπλάγη από τη στάση του Πασινιάν.

Ο Πασινιάν εξήγησε στη συνέχεια ότι απέρριψε την αυτή την πρόταση επειδή προνοούσε την επιστροφή των Αζέρων προσφύγων στην Σούσι (Σούσα). Ισχυρίστηκε ότι αυτή η πρόνοια θα είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της πόλης από το Αζερμπαϊτζάν.

«Ενημερώθηκα για τις προτάσεις του (σ.σ του Πούτιν), όχι από τον πρωθυπουργό αλλά από τους συναδέλφους μου», δήλωσε ο Αμπαρτσουμιάν . «Αναρωτήθηκα γιατί δεν κάνουμε αυτό το βήμα και τι μας εμποδίζει να το κάνουμε. Σε τελική ανάλυση, ήταν η μόνη πραγματική ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος και να υποστούμε λιγότερες ανθρώπινες και εδαφικές απώλειες. “

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Στο προσκήνιο η αγορά ρωσικών drone – Έρχονται μεταρρυθμίσεις στον αμυντικό στρατό – Φωτογραφίες & VIDEO

Σύμφωνα με τον Αμπαρτσουμιάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας στις 19 Οκτωβρίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Αρμενικού στρατού, στρατηγός Ονίκ Γκασπαριάν, προειδοποίησε τον Πασινιάν ότι η Αρμενία οδηγείται στην ήττα και ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Είπε ότι ο τότε  υπουργός Άμυνας Ντέιβιντ Τονόγιαν του επανέλαβε αυτή την προειδοποίηση (σ.σ στον Πασινιάν).

«Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση δεν ελήφθη (σ.σ από τον Πασινιάν) μετά από αυτό», πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας .

Κατά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων, το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε τέσσερις από τις επτά επαρχίες του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες είχαν καταληφθεί από τις Αρμενικές δυνάμεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το Μπακού συμφώνησε να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στις 10 Νοεμβρίου σε αντάλλαγμα την δέσμευση από την Αρμενία να αποσυρθεί στρατιωτικά από τις τρεις άλλες επαρχίες.

Η αρμενική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Πασινιάν για την ήττα και ζήτησε την παραίτησή του. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προέβαλαν την αποκάλυψη του Πούτιν ως περαιτέρω απόδειξη της κακής διαχείρισης του πολέμου από τον πρωθυπουργό που κόστισε την ζωή τουλάχιστον 3.300 Αρμενίων στρατιωτών.

Διαβάστε επίσης: Τα αρμένικα άρματα παρέλασαν ως “λάφυρα” στους δρόμους του Μπακού – Βαρύς ο απολογισμός για την Αρμενία – VIDEO

Με πληροφορίες από: asbarez.com / vestnikkavkaza.net

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This