ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρμενία -Αζερμπαϊτζάν | Συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – VIDEO
Defence Redefined
Published on 10/10/2020 at 10:54

Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κλήθηκαν στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών που σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες.

 

Μετά από 10 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τις 10 Οκτωβρίου καθώς και την ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Τα νεότερα των αιματηρών συγκρούσεων – Ανακλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν – VIDEO 

«Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, από τις 12:00 [11:00 ώρα Κύπρου] στις 10 Οκτωβρίου του 2020, για ανθρωπιστικούς λόγους με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων καθώς και νεκρών σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» ανέφερε η δήλωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, Μπακού και Ερεβάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Καραμπάχ.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του ΟΑΣΕ και την Ομάδα του Μινσκ βάσει των αρχών του διακανονισμού, ξεκινούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στη δήλωση Λαβρόφ τονίζεται ότι οι λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα συμφωνηθούν χωριστά. Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Καραμπάχ.

Σημειώνεται ότι οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους στην περιοχή του Καραμπάχ είχαν ξεσπάσει από τις 27 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Εκτενής χρήση UAVs και η πρώτη πολεμική χρήση για τους S-300 – VIDEO

Οι συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει τον μισό περίπου πληθυσμό του Ναγκόρνο – Καραμπάχ (Αρτσάχ) που ανέρχεται σε περίπου 70.000 άτομα σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η πρωτεύουσα του Αρτσάχ, Στεπανάκερτ, υπέστη αρκετούς βομβαρδισμούς με τους κατοίκους του να καταφεύγουν σε υπόγεια και μεγάλο μέρος της πόλης να μένει χωρίς ηλεκτροδότηση. 

Βομβαρδισμούς ωστόσο υπέστη τις προηγούμενες ημέρες και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, η Γκάντζα, από δυνάμεις της Αρμενίας με αναφορές για άμαχους νεκρούς και από τις δύο πλευρές. 

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πήγαν σε πόλεμο εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 1988-94, και τελικά κήρυξαν εκεχειρία. Ωστόσο, δεν κατέληξαν ποτέ σε διευθέτηση της διαφοράς.

Με πληροφορίες από: sputniknews.gr, euronews.gr, bbc.com, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης:

Καύκασος | Όλες οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης – Δεκάδες οι νεκροί και από τις δύο πλευρές – VIDEO & Φωτογραφίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This