ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Εκ νέου πολύνεκρες συγκρούσεις στον Καύκασο
Defence Redefined
Published on 19/11/2021 at 10:03

Η απώλεια δύο στρατιωτικών θέσεων, 12 αιχμαλώτων και 15 νεκρών εκ μέρους της Αρμενίας και ο τραυματισμός τουλάχιστον 2 Αζέρων είναι το τίμημα της έντασης που κλιμακωνόταν το τελευταίο διάστημα. Η Αρμενία αναφέρει πως το Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλες απώλειες σε τεθωρακισμένα οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα εκ μέρους του Μπακού.

Αυτό το διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη στα ανατολικά σύνορα σφοδρές συγκρούσεις με τη χρήση βαρέων όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβόλων όπλων διαφορετικού διαμετρήματος με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την πυροδότηση του νέου γύρου έντασης.

Για το Μπακού το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ άλλωστε δεν τελείωσε με τον πόλεμο του 2020, όσο τουλάχιστον η Αρμενία δείχνει τόσο αδύναμη. Έτσι, εν μέσω της σοβαρότερης κλιμάκωσης μετά τον πόλεμο του περασμένου έτους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία απευθύνθηκε στη Ρωσία ζητώντας στρατιωτική συνδρομή στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας έναντι του Αζερμπαϊτζάν με βάση το “Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας” μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, που υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου του 1997.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι συμφώνησε με τη “μεσολάβηση” της Ρωσίας σε μια εκεχειρία με το Αζερμπαϊτζάν.

“Με τη μεσολάβηση της ρωσικής πλευράς, επετεύχθη μια συμφωνία για τον τερματισμό ανταλλαγής πυρών στα ανατολικά σύνορα της Αρμενίας από τις 18.30 το απόγευμα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας. “Η κατάσταση έχει σχετικά σταθεροποιηθεί”, είπε, προσθέτοντας ότι ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στις συγκρούσεις.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο Καραμπάχ | Οι Αζέροι αποκαλύπτουν την καταστροφή της αρμενικής αεράμυνας μέσω ντοκιμαντέρ – VIDEO

Τα επεισόδια συνδέονται άρρηκτα με την τελική οριοθέτηση που επιχειρείται στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού βλέπει πως η ανισορροπία δυνάμεων είναι συντριπτική υπέρ του και προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του όρους στη χαρτογράφηση. Το Γερεβάν θεωρεί πως οι αζερικές κινήσεις ουσιαστικά αποσκοπούν στην αποκοπή της Αρμενίας από το “Αρτσάχ”.

Έτσι, προηγουμένως το Αζερμπαϊτζάν είχε προχωρήσει σε αποκλεισμό ορισμένων κομβικών οδικών αρτηριών της Αρμενίας για να βεβαιωθεί πως θα μπορεί να ελέγχει τους δρόμους στην περιοχή. Ταυτόχρονα, οι αζερικές δυνάμεις θέλουν να αποκλείσουν φορτηγά από το Ιράν που προμηθεύουν τις αρμενικές περιοχές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ δεν έχει ξεχάσει τις προκλήσεις που έβλεπε από την Τεχεράνη, ως αντίδραση στην ενίσχυση των σχέσεων του με το Ισραήλ και τον εξοπλισμό του. 

Στο Γιερεβάν προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από το αζέρικο καθεστώς. Η οικονομική αδυναμία της Αρμενίας δεν της επιτρέπουν να ανταπεξέλθει στον στρατιωτικό ανταγωνισμό με το Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη πλευρά, στο Μπακού θεωρούν πως ο χρόνος κυλάει υπέρ τους, ενώ διαθέτουν στρατιωτική υπεροπλία. Οι επαφές με τη στενή σύμμαχο τους, την Τουρκία αυξάνονται, ενώ ο στόχος να αποκτήσουν χερσαία σύνδεση μαζί της μέσω ενός διαδρόμου που θα περνάει από αρμένικο έδαφος παραμένει.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Η καταστροφή σε αριθμούς – Η καταγραφή των απωλειών στο πεδίο της μάχης

Τα τελευταία γεγονότα αντικατοπτρίζουν την επισφαλή ισορροπία που επικρατεί στον Καύκασο, σχεδόν ένα χρόνο μετά το τέλος της αιματηρής σύγκρουσης έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.

Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών, τα οποία σχημάτιζαν μία ζώνη ασφαλείας γύρω από το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Με πληροφορίες από: cnn.gr, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο Καραμπάχ | Η επιστράτευση, τα UAVs, η αεράμυνα και τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This