ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρμένια | Πολιτική θύελλα και αντιπαράθεση με την Ρωσία, μετά τις δηλώσεις Πασινιάν για τους πυραύλους Iskander
Defence Redefined
Published on 25/02/2021 at 10:14

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νίκολ Πασιανάν μιλώντας, σε συνέντευξή του στην τοπική πύλη ειδήσεων 1in.am την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, απάντησε στο ερώτημα γιατί η Αρμενία δεν χρησιμοποίησε το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Iskander κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναλυτικά η συζήτηση του Δημοσιογράφου με τον Νικόλ Πασιανάν: 

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Νέες αποκαλύψεις για την ήττα – «Αναρωτήθηκα γιατί δεν κάνουμε αυτό το βήμα»

Ερώτηση: Ο Σερζ Σαρκισιάν (σ.σ πρώην Πρωθυπουργός Αρμενίας) είπε «Είμαι έκπληκτος γιατί την 3η ή 4η ημέρα του πολέμου δεν χρησιμοποιήθηκαν οι πύραυλοι Iskander. Αυτό αφορά εσάς (σ.σ αυτή η κατηγορία); “

Απάντηση: Μπορεί να απευθύνεται σε εμένα, αλλά νομίζω ότι ο «απορριφθείς» (σ.σ ο Σερζ Σαρκισιάν) πρέπει να γνωρίζει τις απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις και να μην κάνει ερωτήσεις για τις απαντήσεις στις οποίες γνωρίζει. Έτσι, μπορεί να απαντήσουν γιατί το ο πύραυλος Iskander, που χρησιμοποιήθηκε δεν εξεράγει ή εξερράγη κατά 10% για παράδειγμα.

Ερώτηση: Έτσι έγινε;

Απάντηση: Δεν ξέρω.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο εάν είναι δυνατόν να εξεράγει σε τόσο μικρό ποσοστό, ο Πασινιάν απάντησε ειρωνικά: “Δεν ξέρω. Μπορεί να ήταν όπλο της δεκαετίας του ’80;”

Οι δηλώσεις αυτές, αναζωπύρωσαν την κριτική κατά του Πασινιάν ο οποίος άφησε αιχμές κατά των ρωσικών οπλικών συστημάτων. Βέβαια οι δηλώσεις του δεν έμεινα αναπάντητες από την Μόσχα.  Τα συστήματα πυραύλων Iskander δεν χρησιμοποιήθηκαν στο Καραμπάχ, λένε οι Ρώσοι ειδικοί, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS χθες Τετάρτη, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν για την αναποτελεσματικότητα των πυραύλων.

“Οι Iskanders δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και δεν εκτοξεύθηκαν. Γι ‘αυτό, είναι απαραίτητο να ρωτήσουμε τον Πασινιάν από πού προέρχονται οι φαντασιώσεις του”, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Μουράχοφσκι στο TASS

“Τα τακτικά συστήματα πυραύλων Iskander παραδόθηκαν στον Αρμενικό στρατό και οι ομάδες εκπαιδεύτηκαν για τη λειτουργία τους. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν ζωντανά στο εκπαιδευτικό έδαφος Kapustin Yar στην περιοχή του Αστραχάν της Ρωσίας”, σημείωσε ο ειδικός. “Όλα ελέγχθηκαν εκατό τοις εκατό και δεν υπήρχαν παράπονα”, τόνισε ο Μουράχοφσκι.

Με τη σειρά του, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Λίτοβκιν υπέθεσε ότι η δήλωση του Πασινιάν ήταν η αντίδραση της Αρμενικής ηγεσίας στο γεγονός ότι ο πόλεμος δεν ακολούθησε το σενάριο που περίμεναν.

“Δεν κουνάτε τις γροθιές σας μετά από έναν αγώνα. Από όσο γνωρίζω, οι Iskander δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Γι ‘αυτό, είναι λάθος να μιλάμε για την εκτόξευση τους. Ίσως, η δυσαρέσκεια της ηγεσίας για την ήττα της αποδίδει τέτοιες παρενέργειες “, είπε.

Ρώσοι φιλοκυβερνητικοί νομοθέτες και ειδικοί καταδίκασαν έντονα τις δηλώσεις του Νικολ Πασινιάν, ο οποίος “υπονοεί ότι οι πιο προηγμένοι ρωσικοί πύραυλοι της Αρμενίας αποδείχθηκαν άχρηστοι κατά τον πρόσφατο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Πασινιάν σχετικά με την ποιότητα των Iskanders που παραδόθηκαν από τη Ρωσία στην Αρμενία.

Διαβάστε επίσης: Τα αρμένικα άρματα παρέλασαν ως “λάφυρα” στους δρόμους του Μπακού – Βαρύς ο απολογισμός για την Αρμενία – VIDEO

Ο Πασινιάν ψάχνει συνεχώς αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την ήττα στο Αρτσάχ, σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας του Ερεβάν Αντράνικ Τέβανιαν. «Ο καθένας φταίει για αυτό: ο αρμενικός στρατός, ο αρμενικός λαός, το Αρτσάχ, η Ρωσία, η Αμερική, αλλά όχι ο ίδιος. Ο Πασινιάν πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του. Και δεν βρήκε τίποτα πιο έξυπνο από το να αποκαλέσει τους Iskander ένα ελαττωματικό όπλο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ψέμα », είπε ο ειδικός. 

Ο Τέβανιαν, ανέφερε επίσης ότι: «Δεν υπήρχαν επίσημες αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκαν οι Iskanders. Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης μίλησαν για αυτό, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκαν τις πληροφορίες. Αναφέρθηκε ότι ο “Iskander” χρησιμοποιήθηκε στις μάχες για την πόλη Σούσα, αλλά πώς και πότε κανείς δεν έχει εξηγήσει ακόμη».

Πάντως μετά την δήλωση του Πασινιάν, το κύριο ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν όλοι οι ειδικοί, είναι το πως είναι δυνατόν να εξεράγει μόνο το 10% του περιεχομένου ενός βαλλιστικού πυραύλου και το υπόλοιπο 90% να μην ενεργοποιηθεί. «Πώς μπορεί το δέκα τοις εκατό ενός πυραύλου να εκραγεί και το υπόλοιπο 90 τοις εκατό να μην εκραγεί αφού χτυπήσει έναν στόχο;» είπε ο Σεριαν Οχανιάν, συνταξιούχος Στρατηγός που υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της Αρμενίας κατά την απόκτηση πυραύλων Iskander.

Διαβάστε επίσης:

Iskander | Το στρατηγικό όπλο της Αρμενίας που απειλεί το Αζερμπαϊτζάν

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This