ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αραβικός Σύνδεσμος | Ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη
Defence Redefined
Published on 24/06/2020 at 12:03

Την υποστήριξή του στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, εξέφρασε ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των χωρών του σε υπουργικό επίπεδο.

Μέσα από το ψήφισμά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος αντιτίθεται στις εξωτερικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν τη μεταφορά τρομοκρατών και ξένων μαχητών στη Λιβύη, ενώ επισημαίνει τον «κεντρικό ρόλο» των γειτονικών χωρών στην εξάλειψη της κρίσης στη βορειοαφρικανική χώρα.

Διαβάστε επίσης: Η Κυβέρνηση της Τρίπολης και οι δυνάμεις του Χάφταρ συμμετέχουν σε συνομιλίες της κοινής στρατιωτικής επιτροπής

Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε την «ανάγκη αποκατάστασης του εθνικού κράτους της Λιβύης και του ρόλου των θεσμικών οργάνων του στην υπηρεσία του λαού της Λιβύης, μακριά από ξένες παρεμβάσεις».

Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, καθώς και όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αναζητούν την ειρήνη, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα «εποικοδομητικών προτάσεων» που «έτυχε θερμής υποδοχής σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και σε αραβικό επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Οι απειλές της Αιγύπτου ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου» για τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Γενικός Γραμματέας Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε τη «συστηματική στρατολόγηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών» στη Λιβύη.

Στην ομιλία του στη σημερινή υπουργική τηλεδιάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη, ο κ. Γάιτ εξέφρασε την ανησυχία του για τη «διεθνοποίηση της λιβυκής σύγκρουσης», την αύξηση των «ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων στη σύγκρουση» και τις «συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων», όπως αναφέρει και η «Αλ Αχράμ».

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη και σε «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση» στη εν λόγω σύγκρουση και ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει μόνο μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και τις διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης και ότι ηγείται μιας διεθνούς επιτροπής που επιδιώκει να «εφαρμόσει τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και να ενοποιήσει τις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη».

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Τα μάτια στραμμένα στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα – Τα αντιμαχόμενα μέρη, η διπλωματία και πολλά άλλα στον διαδραστικό χάρτη (VIDEOS-PHOTOS)

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This