ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αραβικός Σύνδεσμος | Ανησυχία για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Βηρυτού – χωρών του Κόλπου
Defence Redefined
Published on 31/10/2021 at 12:00

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε χθες ότι ανησυχεί για τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Λιβάνου και των χωρών του Κόλπου μετά τα επικριτικά σχόλια που έκανε ο Λιβανέζος Υπουργός Πληροφοριών για τη στρατιωτική παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αχμέντ Αμπούλ Γάιτ ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί τις χώρες του Κόλπου να σκεφτούν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην καταρρέουσα οικονομία του Λιβάνου.

Ο Αμπούλ Γάιτ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία και θλίψη για τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Λιβάνου και των χωρών του Κόλπου, επεσήμανε η ανακοίνωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου είναι βέβαιος ότι ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, και ο Πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, θα ενεργήσουν άμεσα για να αποκλιμακώσουν την ένταση. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζορζ Κορνταχί, ο οποίος διορίστηκε υπουργός στην κυβέρνηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο, χαρακτήρισε τον πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη από το 2015 μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούθι και του αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία “ανώφελο”. Εκτίμησε μάλιστα ότι “πρέπει να σταματήσει”.

Παράλληλα ο Κορνταχί επεσήμανε ότι οι Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι “σε μια εξωτερική επίθεση” και ότι τα σπίτια τους, τα χωριά τους, οι γάμοι τους και οι κηδείες τους βομβαρδίζονται από τον αραβικό συνασπισμό. Η συνέντευξη, η οποία ο Κορνταχί είπε ότι ηχογραφήθηκε στις 5 Αυγούστου, από τότε που ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, άρχισε να προκαλεί νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Λιβάνου με αραβικά κράτη του Κόλπου.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Υεμένη | Συγκρούσεις ανταρτών και κυβέρνησης και έκκληση του ΟΗΕ για ανακωχή

Η Σαουδική Αραβία αντέδρασε την Τετάρτη, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές πλήττουν τις προσπάθειες του συνασπισμού και δεν εναρμονίζονται με τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Βηρυτού και Ριάντ. Σε δηλώσεις του στη λιβανέζικη τηλεόραση την Τετάρτη ο Κορνταχί υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του αποτελούν προσωπική του άποψη και έγιναν προτού διοριστεί υπουργός στις 10 Σεπτεμβρίου. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δεν επιτέθηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας αποφεύγωντας, όμως, να ζητήσει συγνώμη.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Μικάτι έχει έρθει σε δύσκολη θέση, ακόμη περισσότερο επειδή η χώρα του προσβλέπει σε μια οικονομική βοήθεια από τις χώρες του Κόλπου για να ανακάμψει η οικονομία της. Χθες Παρασκευή η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τον πρεσβευτή του Λιβάνου να φύγει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες και απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές από τον Λίβανο. Την κίνηση αυτή της Σαουδικής Αραβίας μιμήθηκε το Μπαχρέιν.

Ο Μικάτι σχολίασε αμέσως ότι λυπάται βαθιά για την απόφαση του βασιλείου και εξέφρασε την ελπίδα η σαουδαραβική ηγεσία, με τη σωφροσύνη της, να αναθεωρήσει. Ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του προς τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο και απέρριψε ρητά και κατηγορηματικά οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τις βαθιές, αδελφικές σχέσεις με το βασίλειο, το όποιο πάντα βρισκόταν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου όταν αντιμετώπιζε μεγάλες προκλήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Σαουδική Αραβία | Το κοινό ανακοινωθέν για τις διμερείς σχέσεις

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This