ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Απόφαση της τελευταίας στιγμής η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο, λένε διπλωματικές πηγές
Defence Redefined
Published on 11/09/2020 at 17:25

Απόφαση της τελευταίας στιγμής, χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την συμπερίληψη της Κύπρου στο ταξίδι του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο Κατάρ. Μέχρι στιγμής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για τις επαφές που έχει ο κ. Πομπέο το Σάββατο στην Κύπρο, όπου θα παραμείνει για περίπου τρεις ώρες.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι θα γίνει δεκτός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 7:30 το βράδυ και στη συνάντηση θα συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αν θα υπογραφεί κάποια διμερής συμφωνίας, ενώ δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Για την επίσκεψη Πομπέο ενημερώθηκε χθες η Λευκωσία, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριοστοδουλίδη, με τον αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ. Ωστόσο, η πιθανότητα πραγματοποίησης της ακυρωθείσας τον Ιανουάριο επίσκεψης Πομπέο στην Κύπρο, εγέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να τεθούν ημερομηνίες.

Στην συνομιλία που είχε χθες βράδυ με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος, εν πτήσει προς τη Ντόχα, ο κ. Πομπέο υπενθύμισε ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Κύπρο αλλά δεν τα κατάφερε, οπότε την πραγματοποιεί τώρα.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

«Σχετίζεται επίσης με ότι τα πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την προοπτική τους, τους στόχους τους, τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν. Ο Πρόεδρος (Τραμπ) ήταν πολύ ξεκάθαρος και ζήτησε – έχει συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν, έχει μιλήσει με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη – και σε κάθε περίπτωση είπε ότι πρέπει – οι διαφορές, οι θαλάσσιες διαφορές να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο».

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε πως θα εργαστεί πάνω σ’ αυτό, προσπαθώντας να βεβαιωθεί ότι κατανοεί τους κινδύνους που υπάρχουν από την προοπτική του λαού της Κύπρου. «Και να το λάβω υπόψη καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στις τις προκλήσεις που παρουσιάζει η Ανατολική Μεσόγειος σήμερα. Είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πολύ» είπε.

Ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά προσπαθώντας διπλωματικά να τους κάνουν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους για το πώς θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα είναι πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι το στρατιωτικό δυναμικό που υπάρχει εκεί θα αποσυρθεί, ώστε αυτές οι συνομιλίες να μπορούν να λάβουν χώρα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για την άρση του Εμπάργκο, που όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, ενόχλησε τον Ερντογάν.

«Ήταν κάτι (που σχεδιαζόταν) πολύ καιρό. Το δουλεύαμε για κάποιο χρόνο. Ήταν συνεπές με την αμερικανική πολιτική για πολύ καιρό. Ήταν απλά ο σωστός χρόνος για να λάβουμε την απόφαση. Ολοκληρώσαμε λοιπόν την ανάλυσή μας, σιγουρευτήκαμε ότι λάβαμε υπόψη το σύνολο κινδύνων που συνδέονται, και ταχέως το ξεπεράσαμε», πρόσθεσε.

Την είδηση για την επίσκεψη αποκάλυψε πρώτο το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)

Διαβάστε επίσης: Επαναβεβαίωση υποστήριξης ΗΠΑ σε κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου, στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Χέιλ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This