ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αποχώρηση ORUC REIS | Τι ανέφεραν ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης
Defence Redefined
Published on 13/09/2020 at 17:01

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτέλεσαν ένα από τα κεντρικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, εφόσον υπάρξει μια συνεπής αποκλιμάκωση.

Αναφορικά με την εξέλιξη της αποχώρησης του ORUC REIS και τη μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα θετικό βήμα, το οποίο εφόσον συνοδευτεί από έμπρακτη αποκλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο διερευνητικών επαφών.

«Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει η συγκεκριμένη αποκλιμάκωση ο ίδιος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις επαφές από το σημείο από όπου σταμάτησαν το 2016, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Διαβάστε επίσης: Πολυμερή διάσκεψη για εξεύρεση λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνει ο Σ. Μισέλ

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ρόλος της Ευρώπης παραμένει σημαντικός, με το ενδεχόμενο των κυρώσεων να διατηρείται στο τραπέζι των πιθανών επιλογών. Όπως επισήμανε ο ίδιος, η αναβάθμιση των διαφορών της Ελλάδας με την Τουρκία σε ευρωτουρκικό ζήτημα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.

Αναφερόμενος στην τριμερή του Βερολίνου, γύρω από την οποία έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες έντονη πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με τη σύναψη ή μη συμφωνίας με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε, όχι από εμάς. Και για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική διπλωματίας». Ως προς αυτό το ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έχει ενημερώσει πλήρως τους πολιτικούς αρχηγούς.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΕΞ | “Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία της γύρω από το Ορούτς Ρέις και οι οι Ε/Κ να συνεργαστούν με την ‘τδβκ’”

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ORUC REIS από την περιοχή και η μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση”, σημειώνοντας παράλληλα την ίδια στιγμή ότι “η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντίθεση με τις σχετικές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ, κάτι για το οποίο, ειδικότερα στην περίπτωση της ΕΕ υπάρχει και σχετική απόφαση για το πώς η Ένωση πρέπει να αντιδράσει”.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ 

Διαβάστε επίσης: 

EKTAKTO | Κ. Μητσοτάκης – ” Ήρθε η ώρα της ισορροπίας” Η Ελλάδα αγοράζει 18 Rafale και πολλά άλλα

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This