ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Αποκλειστικό | Τι ισχύει για την υποψηφιότητα στις εκλογές και για την δεύτερη εργασία των ΣΥΟΠ
Published on 26/01/2021 at 17:26

Ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) είναι ένας θεσμός ο οποίος συμπληρώνει φέτος τα πρώτα πέντε (5) χρόνια λειτουργίας του. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί διάφορα τα οποία αφορούν κυρίως θέματα που περιστρέφονται γύρω από τις συνθήκες εργασίας τους. Θέματα που αφορούν την αναγκαιότητα-επιτυχία ή όχι του θεσμού δεν θα μας απασχολήσουν στο παρόν άρθρο. Αρκούμαστε μόνο να αναφέρουμε ότι ο θεσμός είναι αναγκαίος αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης με σκοπό την μέγιστη απόδοση του.

Αρκετοί Συμβασιούχοι Οπλίτες επικοινώνησαν κατά καιρούς με την ιστοσελίδα μας για να μας υποβάλουν τα ερωτήματα και αρκετές φορές και τις ανησυχίες τους, ειδικά όσον αφορά τα εργασιακά τους ζητήματα.

Διαβάστε επίσης: Συμβασιούχοι Οπλίτες | Εξηγήσεις για τα νέα συμβόλαια – Προκηρύσσονται νέες προσλήψεις

Ειδικότερα όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν αυτό που απασχολεί κυρίως τους ΣΥΟΠ, είναι το κατά πόσο οι συμβάσεις τους θα ανανεώνονται πέραν της δεκαετίας, ούτως ώστε να έχουν εξασφαλισμένη εργασία στο μέλλον και να μην βρεθούν προ του φάσματος της ανεργίας σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ζωής τους (π.χ στα 42 έτη). Μια άλλη παράμετρος η οποία απασχολεί τους ΣΥΟΠ, είναι το δικαίωμα στην δεύτερη νόμιμη εργασία για την αύξηση του εισοδήματος τους.

Πέραν τούτων ένα πιο πρόσφατο ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα είναι η επιβεβαίωση των πληροφοριών που θέλει μερίδα ΣΥΟΠ να ετοιμάζονται να προωθήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ούτως ώστε όπως αναφέρουν να έχουν εκπροσώπηση στη βουλή.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΟΠ | Εκατοντάδες αιτήσεις από ενδιαφερόμενους – Η συνέχεια της διαδικασίας πρόσληψης

Η DEFENCE ReDEFiNED, επικοινώνησε με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Άμυνας, ούτως ώστε να μας διευκρινίσει τα ανωτέρω θέματα. 

Όσον αφορά το δικαίωμα στην “δεύτερη εργασία”, αρμόδιες πηγές μας ανέφεραν ότι, παρόλο που στα πρώτα συμβόλαια απαγορευόταν ρητά από τους ΣΥΟΠ, να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, στα νέα συμβόλαια ο κανονισμός έχει τροποποιηθεί και πλέον δεν απαγορεύεται σε Συμβασιούχο Οπλίτη, να ασκεί και άλλη εργασία. Τονίζεται ωστόσο ότι σε περίπτωση που ασκείται επιπλέον εργασία, αυτή δεν πρέπει να επηρεάζει τις υποχρεώσεις του ΣΥΟΠ, απέναντι στην Εθνική Φρουρά. Επιπλέον, νοείται ότι οποιαδήποτε άλλη εργασία θα πρέπει να τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους (π.χ. φορολογία, κοινωνικές ασφαλίσεις)

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, αυτό που μας γνωστοποιήθηκε αρμοδίως από το Υπουργείο Άμυνας είναι ότι εξετάζεται το νομικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει ή όχι στους ΣΥΟΠ να υποβάλουν υποψηφιότητα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μόνιμα στελέχη της Ε.Φ, (Υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί), οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για κρατικό αξίωμα, θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθούν από τη θέση τους όπως προνοεί ο περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμος. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από την άλλη δεν υποχρεούνται σε εκ των προτέρων παραίτηση αλλά λήψη άδειας. Σε περίπτωση που Δημόσιος Υπάλληλος εκλεγεί σε κρατικό αξίωμα, τότε αφυπηρετεί αυτοδικαίως από τη θέση την οποία κατέχει.

Αυτό που δεν φαίνεται να ισχύει για τους ΣΥΟΠ, συμφωνα με όσα μας λέχθηκαν είναι η εκ των προτέρων παραίτηση τους από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, για υποβολή υποψηφιότητας για κρατικό αξίωμα, αλλά παραίτησης τους, μόνο στην περίπτωση εκλογής τους. Το Υπουργείο Άμυνας επεξεργαζεται το ζήτημα αυτό και σύντομα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το τι ισχύει. Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι είναι τουλάχιστον “παράδοξο” σε ένα οργανισμό όπως η Εθνική Φρουρά άλλες διατάξεις να ισχύουν για τα πολιτικά δικαιώματα ενός μέρος του συνόλου του προσωπικού της και άλλα για το άλλο.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED, θα συνεχίσει να θέτει επί τάπητος τα προβλήματα και τις ανησυχίες του προσωπικού όλων των βαθμίδων της Εθνικής Φρουράς με σκοπό την συμβολή στην επίλυση τους.

Διαβάστε επίσης:

«Χακί Συνδικαλισμός» σε Εθνική Φρουρά | Τι συμβαίνει με εκπροσώπηση ΣΥΟΠ;

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This