ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Μεγάλη ενίσχυση με αντιαρματικά EuroSpike και οχήματα ENOK A.B για την Εθνική Φρουρά
Defence Redefined
Published on 15/05/2023 at 16:56

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντα, η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την αγορά αντιαρματικών πυραύλων της οικογένειας SPIKE και συγκεκριμένα της κοινοπραξίας EuroSpike (Rafael Advanced Defense Systems, Diehl και Rheinmetall). 

H κοινοπραξία έχει την αρμοδιότητα προώθησης των πυραύλων της οικογένειας SPIKE στην Ευρώπη και κατασκευής τμημάτων των συστημάτων στην Γερμανία.

Οι πληροφορίες δόθηκαν στον γράφοντα σε συζήτηση με εκπροσώπους της EuroSpike στην πρόσφατη DEFEA 2023 και επιβεβαιώθηκαν εκ νέου σήμερα κατά την παρουσίαση του συστήματος σε συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας που διεξάγεται στη Λευκωσία το διήμερο 15-16 Μαΐου 2023. 

Όπως πρώτο είχε αναφέρει το DEFENCE ReDEFiNED το 2021, η Εθνική Φρουρά ενδιαφερόταν για την απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων 5ης γενεάς και τα τότε δεδομένα συνηγορούσαν ότι οι δυνητικές επιλογές προέρχονταν τόσο από την Ευρωπαϊκή αγορά όσο και από το γειτονικό Ισραήλ. Το ενδιαφέρον για την απόκτηση τέτοιων συστημάτων αλλά και λοιπών μέσων επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Πετρίδης στο απολογισμό του Υπουργείου το 2021.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό | Έντονο ενδιαφέρον από την Εθνική Φρουρά για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς

Το SPIKE LR2

Το επίμαχο οπλικό σύστημα έχει εμβέλεια μεγαλύτερη των 5.500 μέτρων και διατίθεται σε δύο εκδόσεις (HEAT και Multipurpose).

Ο πύραυλος είναι σχεδιασμένος για το σύγχρονο πεδίο μάχης με πολλαπλές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου την δυνατότητα “Fire and forget”, “Fire and Observe” και “Fire to Target Coordinates”. 

Το σύστημα διαθέτει επίσης αντοχή σε παρεμβολές (gps jamming) και έχει πολυφασματικό αισθητήρα (IR/VIS).

Όχημα ENOK A.B με εκτοξευτή Spike LR2

Ο πύραυλος SPIKE LR2 δύναται να χρησιμοποιηθεί από πεζά τμήματα, εκτοξευόμενος από οχήματα, αλλά και να τοποθετηθεί σε σκάφη και ελικόπτερα. Σύμφωνα με την EuroSpike, η Κύπρος θα προμηθευτεί αριθμό διασκευασμένων οχημάτων τα οποία όπως βλέπετε στην εικόνα πιο πάνω είναι τα ENOK A.Β της γερμανικής ACS με εκτοξευτή SPIKE LR2 (δείτε το άρθρο πιο κάτω).

Διαβάστε επίσης: ACS | Το όχημα ENOK και σε διαμόρφωση φορέα SPIKE – Η εταιρεία παρούσα στην DEFEA 2023

Τεχνικά χαρακτηριστικά πυραύλου SPIKE LR2: 

  • Βάρος: 12.7 κιλά
  • Μήκος: 1,17 μέτρα
  • Διαμέτρημα: 130 χιλ. 
  • Βεληνεκές: 5,500 μέτρα από εκτοξευτή εδάφους, έως 10,000 μέτρα εκτοξευόμενος από ελικόπτερο

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι, αν και το υπόψη σύστημα ενδείκνυται να για χρήση ως αντιαρματικό σύστημα, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντιαεροπορικό σύστημα για εναέριους στόχους με ταχύτητα έως και 70 χλμ/ώρα.

Σημειώνεται επίσης ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Γερμανική Κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αγορά από Εθνική Φρουρά 175 αντιαρματικών πυραύλων SPIKE, ενώ πρόσφατα η Ελλάδα ανακοίνωσε την αγορά των συστημάτων SPIKE NLOS έκδοση η οποία αποτελεί και την κορωνίδα του συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Μειώθηκαν οι εξοπλισμοί προς την Τουρκία – Τι ισχύει με Κύπρο και Ελλάδα

Η έκδοση SPIKE ER-2 με βεληνεκές έως και 16 χιλιόμετρα είναι πιστοποιημένη και για χρήση στα ελικόπτερα Airbus H145M, τα οποία θα προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την εκτενή μας παρουσίαση από την EUROSATORY 2022 πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Παρουσίαση του H145M της Airbus με πυραύλους SPIKE ER-2 και πλήρες σουίτα οπλισμού – VIDEO & Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This