Αντιπρόεδρος Κομισιόν | “Στο μεταναστευτικό η Κύπρος σηκώνει δυσανάλογο βάρος”
Defence Redefined
Published on 21/02/2022 at 16:45

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, επισκεύθηκε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, την ακριτική Αθηένου και παρατήρησε από κοντά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος στις διελεύσεις μεταναστών από τα κατεχόμενα.

Η παρουσία του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ξεκάθαρα την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στο τεράστιο πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και πρόσθεσε πως διεκδικείται η στήριξη από την ΕΕ για τη διαχείριση της πράσινης γραμμής, η οποία δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, λέγοντας ότι είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ που σηκώνει στους ώμους του ένα εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο βάρος ευθύνης για όλη την Ευρώπη.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών επισκέφθηκαν σημεία της Πράσινης Γραμμής, όπου και ανακοίνωσαν ότι θα υπογραφεί ένα νέο στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάση και του Αντιπροέδρου της ΕΕ, με το οποίο κινητοποιείται κάθε διαθέσιμη δράση, πόροι και υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ περιλαμβάνει και Σχέδιο Δράσης για την επιχειρησιακή διαχείριση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης: Ν. Αναστασιάδης | Ενημέρωσε του ηγέτες της Ε.Ε για τις μεταναστευτικές ροές

Ο Υπουργός σημείωσε πως θεωρεί την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) ως την κορύφωση των τελευταίων επισκέψεων ευρωπαίων αξιωματούχων, η οποία δείχνει ξεκάθαρα, όπως είπε, την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στο τεράστιο πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει. Δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, είπε ο Υπουργός, «γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο βάρος, για την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στα θέματα της διαχείρισης όσο και στα θέματα υποδοχής».

Ανέφερε επιπλέον, ότι η ακριτική Αθηένου είναι ένα από τα πολλά σημεία, που αποτελούν ανοιχτή πληγή στην πράσινη γραμμή και μέσα από την οποία διέρχονται σε καθημερινή βάση δεκάδες παράτυποι μετανάστες, και εξήγησε ο Υπουργός πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο για να περιορίσει αυτές τις διελεύσεις.

Δήλωσε επίσης πως διεκδικούμε στήριξη από την ΕΕ, τόσο για τη διαχείριση της πράσινης γραμμής, η οποία υπογράμμισε, δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, αλλά διεκδικούμε την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης κατ’ αναλογία όπως και στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για να περιορίσουμε αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Πέρασαν από την νεκρή ζώνη προς τις ελεύθερες περιοχές – Συνελήφθησαν οι διακινητές

Επίσης δήλωσε πως διεκδικούμε και ζητούμε από την υπηρεσία FRONTEX της ΕΕ, τόσο την επιτήρηση των νότιων παράλιων περιοχών της Τουρκίας, από τις οποίες καθημερινά αναχωρούν σκάφη με παράτυπους μετανάστες, όσο και την τοποθέτηση εκπροσώπου της FRONTEX στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να γίνεται έλεγχος στις πτήσεις, προς την κατεχόμενη Τύμπου, από όπου αφικνούνται καθημερινά παράτυποι μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά πως ήταν στον Έβρο την καθαρά Δευτέρα του 2020, ήταν στην πυρκαγιά, στην Μόρια στην Λέσβο, πήγε ξανά με τον Πάπα, βρέθηκε στην Λιθουανία, αλλά αυτό που είδε στην πράσινη γραμμή, τον συγκλόνισε. 

Δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ευρώπη, δήλωσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν δυο πολύ σημαντικές ιδιαιτερότητες.Η πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι εδώ δεν στεκόμαστε σε ένα εξωτερικό σύνορο της Ένωσης. Εδώ είμαστε στην Ευρώπη. Η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ που σηκώνει στους ώμους του ένα εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο βάρος της ευθύνης για όλη την Ευρώπη. Γι΄αυτό και όπως είπε χαρακτηριστικά το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί ως Ευρωπαϊκό.

Πηγή: ΥΠΕΣ

Διαβάστε επίσης: FRONTEX | “Επιζήμιες οι μεταναστευτικές ροές για την Κύπρο αν συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This