ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αντικαταστάτης του Bradley για τον Αμερικανικό Στρατό | Οι υποψήφιοι
superadmin
Published on 28/07/2021 at 08:00

Προς το τέλος της φαίνεται να οδεύει η μακρόχρονη προσπάθεια του Αμερικανικού Στρατού να βρει το διάδοχο του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) «Bradley», το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία εδώ και δεκαετίες. 

Τουλάχιστον τρία μεγάλα προγράμματα είχαν εξαγγελθεί στο παρελθόν για να επιτευχθεί η σχεδίαση του αντικαταστάτη του, τα οποία στο σύνολό τους έληξαν άδοξα και με τεράστιο κόστος που ξεπέρασε τα 20 δις δολάρια. 

Ο αμερικανικός στρατός επέλεξε 5 εταιρίες για την δημιουργία πρωτοτύπων που αφορούν το μελλοντικό ΤΟΜΑ. Μέσα σε αυτές είναι και η σύμπραξη της αμερικανικής Oshkosh με την νοτιοκορεάτικη Hanwha, η BAE Systems, η General Dynamics Land Systems, η Point Blank Enterprises και η American Rheinmetall Vehicles.  

Στα πλαίσια του προγράμματος Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV), η διάρκεια του οποίου φτάνει τους 15 μήνες οι υπόψην εταιρείες στοχεύουν στο να προσφέρουν ένα νέο -ψηφιακό- σχέδιο ώστε να αξιολογηθεί από τον Στρατό.

Διαβάστε επίσης: Αυστραλία | Η ομάδα υπό την ηγεσία της Hanwha Defense παρουσιάζει το ΤΟΜΑ AS21 Redback – VIDEO

Η διαδικασία σε αυτό το στάδιο φτάνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια, και αν ολοκληρωθεί θα παραγγελθούν χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα για αντικατάσταση των Μ-2 Bradley. 

Οι λόγοι για την αποτυχία τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολλοί. Από τη μια οι διαρκείς ανατροπές στις προδιαγραφές καθώς ο Στρατός ζητούσε αυξημένη επιβιωσιμότητα αλλά και ικανότητα κρούσης, καθώς και καλύτερες επιδόσεις κίνησης. Μετέπειτα αναζητήθηκε και αυτόνομο όχημα, αλλά το κόστος ανά όχημα ήταν υψηλό. Συνεπεία αυτών ήταν να ατονήσει το ενδιαφέρον των κατασκευαστών, που δεν έβλεπαν τη διαδικασία να είχε αποτέλεσμα.

Εντωμεταξύ, διεθνώς έχουν ήδη παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των χρόνων αξιόλογες προτάσεις TOMA από διάφορες εταιρίες, οι οποίες όμως είτε δεν ικανοποιούσαν την αμερικανική απαίτηση, είτε θεωρήθηκαν ακριβές, κ.λ.π. Πάντως στις βασικές προδιαγραφές του επόμενου «Bradley» παραμένει η δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας χωρίς επάνδρωση (Optionally Manned Fighting Vehicle, όπως λέγεται το σχετικό πρόγραμμα). 

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall Lynx KF41 | Αποκαλυπτήρια για το πρώτο από τα τρία Lynx για την Αυστραλία – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This