Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν – Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις και άρματα στους δρόμους
Defence Redefined
Published on 06/08/2022 at 10:10

Ανεβαίνουν απότομα οι τόνοι μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, προέδρου του Αμερικανικού Κοινοβουλίου. Η Κίνα προχώρησε σε μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή προκαλώντας ανησυχία στην Ταϊβάν η οποία κάλεσε σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ επιπλέον εικόνες από τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν άρματα μάχης στους δρόμους της χώρας. 

Κινεζικοί πύραυλοι σύμφωνα με δημοσιεύματα, πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων, όμως μέχρι στιγμής ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την υπέρπτηση πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν. Τα κινεζικά αεροναυτικά γυμνάσια προβλέπεται να διαρκέσουν ως την Κυριακή το μεσημέρι (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), καθώς η Κίνα αψηφά μέχρι στιγμής τις έντονες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον πρεσβευτή της Κίνας στον Λευκό Οίκο προκειμένου να υποβάλουν διαμαρτυρία για ενέργειες τις οποίες αποκάλεσαν ανεύθυνες και αντίθετες με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν απομακρύνονται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινούνται προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού και της χρήσης βίας.

*Φωτογραφία αρχείου

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Στήριξη ΥΠΕΞ Κίνας στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This