ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ανατολική Μεσόγειος | Έρχεται το “Αϊζενχάουερ”, εν αναμονή του ORUC REIS, ατσάλινο τοίχος από το ΠΝ | Φωτογραφία
Defence Redefined
Published on 25/07/2020 at 11:54

Τη διώρυγα του Σουέζ θα περάσει το Σάββατο 25/07 το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ώρες και στην Κρήτη.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στη Ανατολική Μεσόγειο.  Το «Αϊζενχάουερ», συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες.

Κατά το πέρασμά του νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες από ελλαδικά μέσα, κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Διαβάστε επίσης: Με κοινή NAVTEX Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία

Στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

USS Dwight D. Eisenhower

Όσον αφορά τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τον τουρκικό στόλο αλλά και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα είναι στάσιμα και αμετάβλητα. 

Το Ελληνικό ΠΝ, βρίσκεται στην ολότητα του εν πλω, όπως και τα οκτώ ελληνικά υποβρύχια τα οποία έχουν φτάσει στις ενδεικνυόμενες θέσεις από την πρώτη στιγμή λειτουργώντας ως οι «αθόρυβοι κυνηγοί» που ελέγχουν όλες τις κινήσεις.

Το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο ΟRUC REIS βρίσκεται ακόμα στο λιμάνι της Αττάλειας και είναι άγνωστο το πότε θα αποπλεύσει στην περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα που αναφέρονται στην τουρκική Navtex 0979/20.

Η τοποθεσία του ORUC REIS στον κύκλο. Πηγή: Marinetraffic

Διαβάστε επίσης: Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας | Δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, ο πόλεμος των ΥΠΕΞ καλά κρατεί. Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις τοποθετήσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σε σχέση με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα με πρόσχημα την αντίδρασή της για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανική προσευχή αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την εχθρότητά της κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Αγία Σοφία | Ακάθιστος Ύμνος στην Αθήνα και πένθιμη κωδωνοκρουσία σε Κύπρο – Αμερική

«Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του κοινοβουλίου που με τις εχθρικές δηλώσεις τους υποκίνησαν τον λαό και επέτρεψαν να καεί η ένδοξη σημαία μας στη Θεσσαλονίκη. Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν ξανά το προσκύνημα στην Αγία Σοφία, έπαθαν ξανά παραλήρημα. Αυτά τα κεφάλια του ρατσισμού που δεν έχουν πάρει το μάθημα που έπρεπε από την ιστορία και αυτοί που δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας πρέπει να θυμούνται καλά τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα η οποία δεν κατάφερε να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια, πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο πια και να απαλλαγή από αυτό χτύπημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της οποία η καταπίεση ενάντια στις μουσουλμανικές τουρκικές μειονότητες καταγράφονται στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η οποία παραβλέπει την κατεδάφιση ιστορικών τζαμιών στο έδαφός της και που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της».

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία για το πως θα κάνει χρήση της εθνικής της κυριαρχίας. Η Αγία Σοφία η οποία άνοιξε για μουσουλμανική προσευχή με την βούληση του τουρκικού έθνους, όπως και τα άλλα πολιτιστικά μας περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην Τουρκία και με θα είναι για πάντα ιδιοκτησία μας υπό την προστασία μας», προστίθεται.

Διαβάστε επίσης: Τουρκική NAVTEX | Σε πλήρη εγρήγορση οι Ελληνικές Δυνάμεις

«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία είναι στη βάση των απαιτήσεων και στο πνεύμα της Σύμβασης για τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1972. Σύμφωνα με την δέσμευση της Τουρκίας σε όλα τα θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, το τέμενος της θρησκείας της ειρήνης του Ισλάμ Αγία Σοφία  η οποία αγκάλιασε όλες τις θρησκείες θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή και από δω και πέρα για όλους», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ProtoThema, Philenews

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This