ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός της Αστυνομίας | Αναλυτικά οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν
Defence Redefined
Published on 18/03/2021 at 15:03

Νέα οχήματα μεταφοράς αντιοχλαγωγικών ομάδων, θωρακίσεις και λοιπό εξοπλισμό θα αποκτήσει η Αστυνομία Κύπρου, για την αναβάθμιση ή/και αντικατάσταση του υφιστάμενου αντιοχλαγωγικού εξοπλισμού της, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σημερινή Online» το οποίο υπογράφει ο Δρ. Λάμπρος Καούλλας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ανανεωθεί επίσης το απόθεμα πυρομαχικών της Αστυνομίας μέσω προκηρυχθέντων διαγωνισμών ύψους €755,000. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αστυνομίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ δεν σχετίζεται συγκεκριμένα με τη λοιμοκάθαρση ή το μεταναστευτικό και διεξάγεται στα πλαίσια του μακροχρόνιου προγραμματισμού της Δύναμης.

Συγκεκριμένα, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αστυνομίας, περιλαμβάνει την αγορά 5 καινούργιων οχημάτων μεταφοράς αντιοχλαγωγικών ομάδων, 450 νέες αντιοχλαγωγικές θωρακίσεις και πτυσσόμενα ρόπαλα. Ανανεώνονται επίσης, τα αποθέματα σε πυρομαχικά με προσφορά για προμήθεια φυσιγγίων 9x19mm. 

Διαβάστε επίσης: ΑΣΔΥΚ | Όλα τα μέλη της Αστυνομίας θα εξοφληθούν μέχρι τον Απρίλιο για αναδρομικά και υπερωρίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις πληροφορίες του οποίου επιβεβαιώνει, η Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκηρύχθηκαν οι πιο κάτω δημόσιοι διαγωνισμοί με Αναθέτουσα Αρχή την Αστυνομία Κύπρου.

  • Η πρώτη (Δ.Ο 7/2021) προσφορά αφορά «την προμήθεια και διαμόρφωση (5) οχημάτων μεταφοράς αντιοχλαγωγικών ομάδων καθώς και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης». Η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται στα €348.697 και η προθεσμία λήγει στις 26 Μαρτίου.
  • Σε μια άλλη προσφορά (Δ.Ο 16/2021) ο διαγωνισμός σχετίζεται με «την αγορά τετρακοσίων πενήντα (450) αντιοχλαγωγικών θωρακίσεων», που εντάσσονται στην κατηγορία του ατομικού αστυνομικού εξοπλισμού και εξοπλισμού υποστήριξης. Η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται στα €200,000 και η προθεσμία λήγει στις 9 Απριλίου.
  • Αλλού (Δ.Ο 8/2021) προκηρύσσεται «προσφορά για την προμήθεια πτυσσόμενων ροπάλων» που εντάσσεται στην κατηγορία του αστυνομικού εξοπλισμού. Αν και δεν αναφέρεται ρητά στην προσφορά, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για 450 τον αριθμό. Η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται στα €45,000 και η προθεσμία λήγει στις 6 Απριλίου.
  • Αλλος διαγωνισμός (Δ.Ο 13/2021) ζητεί «προσφορά για την προμήθεια φυσιγγίων 9x19mm Para/Luger» με εκτιμώμενη αξία €160,000 και προθεσμία μέχρι τις 30 Μαρτίου, προφανώς για ανανέωση του αστυνομικού αποθέματος πυρομαχικών.

Διαβάστε επίσης: Ευρύ το φάσμα των αρμοδιοτήτων της Μονάδας Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας – VIDEO

Σύμφωνα με την Λοχία Μαρίνα Χριστοδουλίδου, η οποία μίλησε στην «Σημερινή Online», οι εξαγγελθείσες προσφορές εντάσσονται στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της Αστυνομίας για κάλυψη αναγκών και αναβάθμιση ή αντικατάσταση παλαιότερου εξοπλισμού.

Η Λοχίας διέψευσε τα ατεκμηρίωτα υπονοούμενα που κυκλοφορούν πως η αγορά του εξοπλισμού σχετίζεται με διάφορες πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων σε Λευκωσία και Λεμεσό ή την χρήση του υδροβόλου «Αίαντας», αφού ο προγραμματισμός έγινε πολύ πριν τεθούν σε εφαρμογή τα διατάγματα του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι προσφορές αφορούν ανάγκες προηγούμενων χρόνων όπως αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού, χορήγηση εξοπλισμού σε νέα μέλη και σε μέλη που έχουν μετατεθεί και χρειάζονται εξοπλισμό.

Όπως προκύπτει μέσα από το ρεπορτάζ, αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι σε ποιες μονάδες της Αστυνομίας θα κατανεμηθεί ο νέος εξοπλισμός, αλλά αυτό θα γίνει αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών που θα προκύψουν.

Επιπλέον, η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού (Ε.ΛΕΥ 18/2021) για την «κατασκευή νέου σημείου ελέγχου στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας» με εκτιμώμενη αξία τα €27,000 και προθεσμία στις 2 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Χρίστος Ανδρέου | Με την ανάληψη των καθηκόντων του Αρχηγού Αστυνομίας προωθήθηκαν πολλά θέματα των μελών

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας “οι αντι-οχλαγωγικές θωρακίσεις προορίζονται να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες στολές της ΜΜΑΔ και των Αστυνομικών Διευθύνσεων που αγοράστηκαν τα έτη 2007 και 2010, αντίστοιχα” και η αγορά τους αποφασίστηκε το 2020 και περιλήφθηκε στους προϋπολογισμούς του 2021.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε πως “η Αστυνομία στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανανέωσης του υλικοτεχνικού της εξοπλισμού και των διαφόρων αποθεμάτων της, προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς με βάση τους εκάστοτε εγκεκριμένους προϋπολογισμούς”.

Σημείωσε πως η ανανέωση βασικού εξοπλισμού “ανέκαθεν χορηγείτο στα μέλη μας και είναι κάτι που γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ανανεώνεται ο εξοπλισμός μας και να εξοπλίζεται η Αστυνομία ως σώμα επιβολής του νόμου και της τάξης”.

“Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες ανά το παγκόσμιο και για τις σύγχρονες Αστυνομίες, γιατί η Αστυνομία δεν μπορεί να σταματήσει να εξοπλίζεται και υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι και κύριο μέλημά μας είναι η προστασία των πολιτών της χώρας μας και της περιουσίας τους”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Εξήντα δύο νέα μέλη της Αστυνομίας έτοιμα για να προσφέρουν στην κοινωνία – Φωτογραφίες

Με πληροφορίες από:  «Σημερινή Online» / ΚΥΠΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This