Αμυντική Συμφωνία Κύπρου και Ρουμανίας – Συνάντηση Υπουργών Άμυνας της ΕΕ
Defence Redefined
Published on 28/08/2022 at 12:24

Συμφωνία για έναρξη αμυντικής συνεργασίας αναμένεται να υπογράψουν οι Υπουργοί Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας. Η συμφωνία θα υπογραφεί στην Πράγα. όπου μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, για να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρουσία εκπροσώπων από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, καθώς και η παροχή στήριξης στον Ουκρανικό λαό. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να συζητηθεί και το νέο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης της EE για τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ | Πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης για τον Ουκρανικό στρατό

Στα πλαίσια των συζητήσεων θα αναλυθούν τρόποι αντιμετώπισης των κενών στις αμυντικές επενδύσεις των κρατών μελών, με επιδίωξη τις αποτελεσματικές συνέργειες στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Κατά την παρουσία του στην Πράγα ο κ. Πετρίδης, όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΜ, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας Vasile Dincu, κατά την οποία οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν συμφωνία έναρξης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ρουμανία, έχουν συνεργαστεί ξανά στον τομέα της άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπήρξαν μαζί με την Ελλάδα και την Βουλγαρία, τα πρώτα κράτη που συγκρότησαν τον σχηματισμό μάχης HELBROC, στον οποίο εντάχθηκαν αργότερα η Σερβία και η Ουκρανία.

Πηγή: ΥΠΑΜ, Defence Redefined

Διαβάστε επίσης: Ελληνικός Στρατός | Εκπαίδευση Ρουμάνων στρατιωτών σε αγώνα αστικού περιβάλλοντος – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This