Αμμοδόχος | Η κλασσική μέθοδος που παραμένει απαραίτητη στην διαδικασία έκδοσης διαταγής
Defence Redefined
Published on 13/04/2022 at 13:15

Παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, η σημασία δημιουργίας της αμμοδόχου από ένα στρατιωτικό τμήμα κατά την περίοδο επιχειρήσεων παραμένει απαραίτητη με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της αποστολής ενός τμήματος. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χρήση σύγχρονων μέσων όπως οι πίνακες αφής, δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες αλλά και οι σύγχρονες διαδραστικές αμμοδόχοι (π.χ Augmented RΕality Sandtable, ARES) συμβάλλουν σημαντικά στην προβολή και μετάδοση των απαραίτητων πληροφοριών που χρειάζεται ένα στρατιωτικό τμήμα πριν αλλά και κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης. 

Στο VIDEO που ακολουθεί, ομάδα ελεύθερων σκοπευτών του Ουκρανικού στρατού σχεδιάζει αμμοδόχο με φυσικά υλικά κατά την διάρκεια εκπαίδευσης εν καιρώ πολέμου σε περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Οι πληροφορίες που μπορούν να απεικονιστούν σε μια αμμοδόχο ποικίλουν και αφορούν διάφορους παράγοντες όπως την μορφολογία του εδάφους, την θέση των εχθρικών δυνάμεων, την διάταξη του στόχου, το δρομολόγιο και τις θέσεις όπου θα λάβουν χώρα οι ενέργειες που προβλέπει η διαταγή επιχειρήσεων αναλόγως της αποστολής του κάθε τμήματος. 

Διαδραστική Αμμοδόχος σε ΣΣΕ η οποία επιτρέπει στον εκπαιδευόμενο τη δημιουργία τρισδιάστατων τοπογραφικών μοντέλων με τη δυνατότητα πρότυπης εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας.

Παρ΄ όλα αυτά, σε περίοδο επιχειρήσεων, τα μέσα αυτά είναι πολύ πιθανό να μην είναι διαθέσιμα στους χώρους όπου θα γίνει η έκδοση διαταγής και επιπρόσθετα η πίεση χρόνου για την εκτέλεση της αποστολής να μην επιτρέπει αυτή την “πολυτέλεια”. Συνεπώς, τόσο οι ηγήτορες όσο και τα μέλη ενός στρατιωτικού τμήματος ανεξαρτήτως μεγέθους (π.χ περίπολο, ομάδα, διμοιρία κλπ), οφείλουν να είναι εξοικειωμένοι με την δημιουργία αμμοδόχου και την έκδοση διαταγής βάσει αυτής. Ο τρόπος δημιουργίας της αμμοδόχου μπορεί να διαφέρει ανά στράτευμα και ανά μονάδα. 

Η αμμοδόχος γίνεται σε καλυμμένο χώρο και για την δημιουργία της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά υλικά που προσδίδουν παραστατικότητα όπως σκόνη χρώματος για τονισμό δρομολογίων, υδάτινων κωλυμάτων, υψωμάτων κλπ καθώς και ομοιώματα κτιρίων, οχημάτων και στρατιωτών. Σε περίπτωση όμως που δεν είναι διαθέσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά από το περιβάλλον και ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο.  

Η δημιουργία της αμμοδόχου γίνεται με βάση τον χάρτη και τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες. Η διάταξη της πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του βορρά, να είναι διαχωρισμένη σε γεωγραφικό μήκος και πλάτος με βάση τον χάρτη ενώ για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούν να γίνουν και περισσότεροι του ενός αμμοδόχοι. Η κύρια αμμοδόχος μπορεί να καλύπτει την συνολική έκταση που θα δράσει το στρατιωτικό τμήμα και η άλλη (μικρότερη) να αφορά συγκεκριμένα τον εχθρικό στόχο που θα διεξαχθεί η επιχείρηση. 

Αμμοδόχος από σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών κατά τη διάρκεια χειμερινής εκπαίδευσης

 

Την αμμοδόχο μπορεί και να περιβάλλουν διαφάνειες (ντροπς) τα οποία δύνανται να σχεδιαστούν ακόμα και σε αδιάβροχα πόντσο αν δεν υπάρχουν πίνακες ή μεγάλα κομμάτια πανί. Σε αυτές αναγράφονται οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τις καιρικές συνθήκες, χρονικές λεπτομέρειες, τα χρονοδιαγράμματα και το δρομολόγιο, θέματα επικοινωνιών, υγειονομικά δεδομένα, τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιηθούν και ό,τι άλλο απαιτεί η αποστολή.

Η ύπαρξη της αμμοδόχου βοηθά τόσο τον ηγήτορα όσο και τα μέλη του στρατιωτικού τμήματος να κατανοήσουν τα απαραίτητα δεδομένα για την αποστολή που καλούνται να εκτελέσουν ενώ είναι απαραίτητο με το πέρας της έκδοσης διαταγής η αμμοδόχος να καταστραφεί πλήρως για αποφυγή τυχόν διαρροής κρίσιμων πληροφοριών αν περιέλθει σε εχθρική κατοχή.

Διαβάστε επίσης: Συμμετοχή Καταδρομέων της ΕΦ σε Διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This