ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία με την υπογραφή του Τζο Μπάιντεν – ΧΑΡΤΗΣ
Defence Redefined
Published on 26/02/2021 at 11:25

Χθες Πέμπτη 25/02,  αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ χτύπησε εγκαταστάσεις που φέρεται ότι ανήκουν σε πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν, στη Συρία κοντά στα σύνορα του Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομή στην οποία δεν συμμετείχε κάποια άλλη δύναμη από κάποιον συνασπισμό.

«Είμαι σίγουρος για τον στόχο που χτυπήσαμε, ξέρουμε τι χτυπήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε δημοσιογράφους που ήταν μαζί του σε ταξίδι από την Καλιφόρνια στην Ουάσινγκτον. Μιλώντας λίγο μετά τις αεροπορικές επιθέσεις, πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο στόχος αυτός χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους Σιίτες μαχητές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις (σ.σ στις 15 Φεβρουαρίου στο βόρειο Ιράκ)».

Ο Όστιν είπε ότι ενημέρωσε για την δράση τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η αμερικανική δράση ήταν μια «αναλογική στρατιωτική απάντηση» που ελήφθη μαζί με διπλωματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με τους εταίρους του συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης: Για ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό κάνει λόγο ο Συριακός Αραβικός Στρατός

«Η επιχείρηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα: ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ενεργήσει για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού», δήλωσε ο Κίρμπι. «Ταυτόχρονα, έχουμε ενεργήσει εσκεμμένα με σκοπό να μειώσουμε τη συνολική κατάσταση (σ.σ την δράση των Ιρανών πολιτοφυλακών) στην ανατολική Συρία και το Ιράκ».

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ «κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε ένα σημείο ελέγχου των συνόρων που χρησιμοποιήθηκαν από ομάδες μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν», συμπεριλαμβανομένων των Kataib Hezbollah και Kataib Sayyid al-Shuhada. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Kataib Hezbollah για πολλές επιθέσεις που είχαν στόχο το προσωπικό και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράκ στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Δεκάδες νεκροί μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις – VIDEO

Η αναφερόμενη αεροπορική επίθεση, την οποία διέταξε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ήταν μια προφανής απάντηση σε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα που φέρεται να συνδέονται με ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν στοχεύουν δυνάμεις συνασπισμού έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ιρμπίλ, την Αεροπορική Βάση Μπαλάντ και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, εντός της Πράσινης Ζώνης.

Μέχρις στιγμής, για την χθεσινή αεροπορική επίθεση δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από την Δαμασκό ή την Τεχεράνη. Σύμφωνα ωστόσο με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, από την επίθεση σκοτώθηκαν 17 άτομα και καταστράφηκαν τρία φορτηγά με πυρομαχικά που προέρχονταν από το Ιράκ προς την Συρία. 

Η κίνηση ήταν περιορισμένης εμβέλειας, με στόχο ενδεχομένως τη μείωση του κινδύνου κλιμάκωσης. Προφανώς, αυτή ήταν μια πράξη εκφοβισμού, με στόχο όχι μόνο να προκαλέσει ζημιά στον εχθρό, αλλά και στην επίτευξη πολιτικής πίεσης.

Εικάζεται ότι ο Μπάιντεν συμφώνησε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να αποτρέψει το Ιράν πριν από τη συζήτηση των τελευταίων εκθέσεων σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη. . Αναμένεται ότι το προτεινόμενο ψήφισμα θα «υπογραμμίζει έντονη ανησυχία για τα πορίσματα του ΔΟΑΕ» και θα «εκφράζει την βαθύτερη ανησυχία του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τη συνεργασία του Ιράν».

Διαβάστε επίσης: Συρία | Τουλάχιστον 37 Σύριοι στρατιώτες νεκροί μετά από ενέδρα μαχητών του Ισλαμικού κράτους

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This