ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ακάρ | “Προγραμματισμένη δραστηριότητα” η απόσυρση ORUC REIS στην Αττάλεια
Defence Redefined
Published on 14/09/2020 at 11:23

“Προγραμματισμένη δραστηριότητα”, χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» στην Αττάλεια, λέγοντας ότι στο πλαίσιο των σχεδιασμών θα γίνονται κινήσεις μπρος και πίσω. Για την επίσκεψη της Προέδρου της Ελλάδας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “έρχονται σε αυτά τα νησιά σαν να μην υπάρχει άλλο νησί για να γιορτάσουν” και ότι η τουρκική κοινή γνώμη ενοχλείται από αυτό. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολού» από το Κας με φόντο το Καστελόριζο, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν νησιά των οποίων δεν έχει δοθεί η κυριαρχία στην Ελλάδα με συμφωνίες, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ερμηνεύει τα πάντα με βάση τα δικά της συμφέροντα και ότι συμπεριφέρεται εγωιστικά. “Πρέπει να συζητήσουμε αυτή την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριαρχίας μέσω των συμφωνιών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας πρέπει να αναγνωριστούν”, υποστήριξε.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ελλάδα εξόπλισε κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών 18 νησιά, προσθέτοντας ότι αυτά αυξάνουν την ένταση και καταστρέφουν τον αμοιβαίο διάλογο. “Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει στην άκρη τις εντάσεις, τις προκλητικές συμπεριφορές που κλιμακώνουν την ένταση”, ανέφερε. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε “εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου”. “Επιθυμούμε τα προβλήματά μας να διευθετηθούν με πολιτικές λύσης διά των ειρηνικών μεθόδων”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι “η ένταση και η πρόκληση δεν ωφελούν κανένα, ειδικά την Ελλάδα”. 

Διαβάστε επίσης: Αποχώρηση ORUC REIS | Τι ανέφεραν ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης

Ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι “ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παραδοθεί στις πρωτοβουλίες που ηγείται ο Μακρόν, δεν πρέπει να γίνει μεζές στις επιχειρήσεις αυτοδιάσωσης του Μακρον”. “Είναι σαφές ότι οι πολιτικές Μακρόν έχουν χρεοκοπήσει. Για να το καλύψει αυτό προσπαθεί να αναλάβει κάποιο ρόλο με τον δικό του τρόπο”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι “πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του διαλόγου το συντομότερο δυνατό και να προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα με τον αμοιβαίο διάλογο”, ανέφερε. 

Για την επίσκεψη της Προέδρου της Ελλάδας στο Καστελλόριζο, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “έρχονται σε αυτά σαν να μην έχει μείνει άλλο νησί για να κάνουν εορτασμούς. Ασφαλώς και μας ενοχλούν αυτά”. “Όλο εδώ έρχονται, για να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Αυτά, φυσικά, μας ενοχλούν, την τουρκική κοινή γνώμη μας. Το βλέπουμε ως προκλητικά και θρασεία. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται αυτά, δεν επιθυμούμε να γίνονται αυτά τα πράγματα”, ανέφερε.

Για το «Ορούτς Ρέις» ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στο πλαίσιο του σχεδιασμών θα υπάρξουν κινήσεις μπρος και πίσω. Δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας εκεί”, προσθέτοντας ότι “πρόκειται για μια σχεδιασμένη δραστηριότητα”. Για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «είμαστε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στα προβλήματά μας μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες”, είπε προσθέτοντας ότι “είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τέταρτη συνάντηση, παρακαλώ ας έλθουν. Έχουμε δίκιο, δεν διστάζουμε να πραγματοποιήσουμε συνάντηση”. 

Για τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου για την Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι μια προσπάθεια να σπείρει διχόνοια. “Αυτή η προσπάθεια δεν έχει καμιά ανταπόκριση στον λαό μας”, ανέφερε.

Για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “δεν θα  μας οδηγήσει σε ειρήνη και λύση αλλά σε μη λύση. Δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This