Αιθιοπία | Συμφωνία τερματισμού του εμφυλίου με το Τιγκράι
Defence Redefined
Published on 03/11/2022 at 16:02

Εκεχειρία συνήψαν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι αντάρτες του Τιγκράι, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου που έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, οδηγώντας τους πολίτες της επαρχίας στα όρια λιμού.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι κατέληξαν σε συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών, ανακοίνωσε η Αφρικανική Ένωση, κάνοντας λόγο για “νέα αυγή”.

Η συμφωνία εκεχειρίας επισφραγίστηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, όπου και υπεγράφη επίσημα χθες, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

Οι αντάρτες χαιρέτισαν τη συμφωνία τονίζοντας ότι πρόθεση τους είναι να υλοποιήσουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν για να χαράξουν έναν νέο δρόμο προς την ειρήνη.

Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός είναι καλοδεχούμενο πρώτο βήμα, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

Οι αντάρτες και ο ομοσπονδιακός στρατός -με τη στήριξη των δυνάμεων των γειτονικών επαρχιών και του στρατού της Ερυθραίας- συγκρούονταν στο Τιγκράι από τον Νοέμβριο του 2020. Την άνοιξη κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως οι μάχες ξανάρχισαν τον Αύγουστο. Οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνηση ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κατέλαβαν πολλές πόλεις στο Τιγκράι.

Η επανάληψη των συγκρούσεων και η αδυναμία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στα έξι εκατομμύρια κατοίκους του Τιγκράι θορύβησαν τη διεθνή κοινότητα, καθώς ο πόλεμος βύθισε την περιοχή σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία και οι επικοινωνίες με την περιοχή είναι προβληματικές, καθιστώντας αδύνατη κάθε επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές. 

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που προσεγγίζει τον λιμό.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Αιθιοπία | Τελεσίγραφο 72 ωρών προς τις δυνάμεις του Τιγκράι για να παραδοθούν – ΧΑΡΤΗΣ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This