ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αιθιοπία | Εκατοντάδες νεκροί μετά από συγκρούσεις των Ομοσπονδιακών δυνάμεων και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου – VIDEO
Defence Redefined
Published on 10/11/2020 at 15:37

Ο πόλεμος στην Αιθιοπία συνεχίζεται για έκτη συναπτή ημέρα. Οι επιτιθέμενες δυνάμεις του πρωθυπουργού Abiy Ahmed επιτίθενται στην περιοχή Τιγκράι, υπό τον έλεγχο το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Τιγκράι (TPLF).

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέρχεται σε εκατοντάδες από τις 4 Νοεμβρίου που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. 

Ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed, βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου ότι η Αιθιοπία δεν θα καταρρεύσει στο «χάος» παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Τιγκράι.

Στρατιωτικός αξιωματούχος από την γειτονική περιοχή της Αχάρα, των ομοσπονδιακών στρατευμάτων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Τιγκραϊν στο Κιρακίρ, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν 500 μαχητών το Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Οι ηγέτες της βόρειας περιοχής της Τιγκράι, δήλωσαν στις 9 Νοεμβρίου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Abiy είχε διεξάγει περισσότερες από 10 αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους τις τελευταίες ημέρες.

Αυτές είναι οι εξελίξεις από την έναρξη του πολέμου:

  • Το πρακτορείο ειδήσεων της Αιθιοπίας FANA, ανέφερε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο στην πόλη Χουμέρα, καθώς και τις περιοχές Μυντάλι, Ντάνσα, Μπαεκέρ και Λικουντί και τον αυτοκινητόδρομο από την Χουμέρα προς το Σουδάν.
  • Στις 8 Νοεμβρίου, η σουδανική εφημερίδα Al-Rakuba ανέφερε ότι εκατοντάδες ομοσπονδιακοί στρατιωτικοί και αξιωματικοί βρίσκονταν στο έδαφος του Σουδάν στο συνοριακό σημείο ελέγχου του Αλ-Λακντί μετά την επιτυχή επίθεση του  Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Τιγκράι, όπου ζήτησαν άσυλο από τις αρχές του χωριού Βιλάγια Γκενταρέφ.
  • Την ίδια ημέρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιθιοπίας ανακοίνωσαν την αποκατάσταση του ελέγχου στα σύνορα και ότι θα χρησιμοποιήσουν το έδαφος του Σουδάν για επιχειρήσεις στην Τιγκράι. Δυνητικά ως αποτέλεσμα, το Σουδάν ανέπτυξε περίπου. 6.000 στρατεύματα στα σύνορα.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιθιοπίας αναφέρουν καθημερινά επιτυχίες κατά του  Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Τιγκράι. Πρόσθετες μονάδες, ένοπλων πολιτοφυλακών από την Αμχάρας, σύντομα θα φτάσουν για να βοηθήσουν τη Βόρεια Διοίκηση της Αιθιοπίας, ενώ ο Abiy Ahmed ετοιμάζεται να περάσε στη δεύτερη φάση της επιχείρησης. Ειδικά πολλές δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή Ράγια στα νότια της Τιγκράι.
  • Το Southfront, αναφέρει ότι το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Τιγκράι (TPLF) προφανώς, προετοιμάζεται για μεγάλη αντεπίθεση, υποσχόμενο να αναπτύξει έως και 200.000 έμπειρους μαχητές.
  • Υπό τις συνθήκες του αποκλεισμού πληροφοριών, ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, αλλά ο κυμαίνεται σε εκατοντάδες.
  • Εκτός από τους 100 στρατιώτες που πέθαναν στις 3 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της εισβολής στη βάση της Βόρειας Διοίκησης της Αιθιοπίας, μόνο στις μάχες στην περιοχή του Ντάνσα, εκατοντάδες ομοσπονδιακοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις έντονες μάχες την Παρασκευή στην περιοχή Αμπντουράφι (σε απόσταση 5 χλμ. από το Σουδάν).
  • Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τις κρατικές αρχές της Αμχάρας, τουλάχιστον 500 υποστηρικτές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Τιγκράι (TPLF) σκοτώθηκαν στις μάχες στην περιοχή του Κιρακίρ. Από την πλευρά της, η 33η Διεύθυνση των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιθιοπίας υπέστη σοβαρές απώλειες από τις ειδικές δυνάμεις του TPLF.
  • Η ηγεσία της Τιγκράι, ζήτησε από την Αφρικανική Ένωση και τον πρόεδρό της Cyril Ramapos διαμεσολάβηση της σύγκρουσης.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED, παρακολουθεί καθημερινά τα γεγονότα και σας μεταφέρει τις ειδήσεις με πλήρη υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα. 

Διαβάστε επίσης: Αραγίκ Χαρουτουνιάν | “Δεν ξέρω πως η ιστορία θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση” – Οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This