ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιγαίο | Ενδείξεις αποκλιμάκωσης με βάση στρατιωτικές πηγές
Defence Redefined
Published on 26/07/2020 at 08:46

Ένδειξη αποκλιμάκωσης θεωρείται από ελληνικές στρατιωτικές πηγές το γεγονός ότι ορισμένες από τις μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται προς τις βάσεις τους τις τελευταίες ώρες.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κατάσταση μέχρι στιγμής αξιολογείται, παρόλα αυτά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να είναι σε εγρήγορση.

Διαβάστε επίσης: Ανατολική Μεσόγειος | Έρχεται το “Αϊζενχάουερ”, εν αναμονή του ORUC REIS, ατσάλινο τοίχος από το ΠΝ | Φωτογραφία

Η νέα κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως γνωστό ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020, όταν η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, με τη συνοδεία των φρεγατών Ataman και Cengiz Han.

Το Oruc Reis επί του παρόντος συνεχίζει να παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας σύμφωνα με το Marine Traffic

Η τοποθεσία του ORUC REIS στον κύκλο. Πηγή: Marinetraffic

Η περιοχή, η οποία δεσμεύεται από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «δεν έχει σχεδιασμούς για εδάφη ή φυσικούς πόρους άλλων χωρών», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψει σ’ άλλους να παρέμβουν στα τουρκικά συμφέροντα». Ενώ στο ίδιο προκλητικό μήνυμα υπογράμμισε πως «ελάτε στο πεδίο και πληρώστε τίμημα ή ξεκινήστε διαπραγματεύσεις».

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Διαβάστε επίσης: Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας | Δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά διαβουλεύσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών, ανάμεσα στους οποίους με τους κ.κ. Δένδια (ΥΠΕΞ) και Παναγιωτόπουλο (ΥΠΕΘΑ), καθώς και με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΤΑ ΝΕΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This