Αζερμπαϊτζάν | Στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία μετά την συνάντηση με τον Τατάρ
Defence Redefined
Published on 16/08/2022 at 09:49

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συνεχίζουν την έντονη στρατιωτική τους συνεργασία η οποία σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται να επηρεάζει και την Κύπρο καθώς πρόσφατα συναντήθηκε ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ με τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ.

Η πιο πρόσφατη κοινή στρατιωτική δραστηριότητα Τουρκίας και Αζερμπαιτζάν αφορά συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων, στα οποία περιλαμβάνονται καταδύσεις και καταρριχήσεις, αμφίβιες επιχειρήσεις, μάχη κατοικημένων τόπων και αντικείμενα ομαδικής και ατομικής τακτικής. Το Τουρκικό ΥΠΑΜ δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό από την εν λόγω δραστηριότητα.

Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, συναντήθηκαν στην Τουρκία κατά την τελετή έναρξης των Ισλαμικών Αγώνων. Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους μάλιστα, δήλωσε πως ο Αζέρος Πρόεδρος τον περιμένει στο Μπακού, ενώ αναφέρθηκε στις σχέσεις ψευδοκράτους, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν με τη φράση “Ένα έθνος, τρία κράτη”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αντέδρασε μερικές μέρες μετά, αναφέροντας σε ανακοίνωση του πως εκφράζει απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τον κατοχικό ηγέτη αλλά και για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης παρουσιάζοντας τον κ. Τατάρ ως Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Η εν λόγω ενέργεια, αναφέρεται, είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία καταδικάζουν την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Ψευδοκράτους της “τδβκ” και τα οποία αναγνωρίζουν την ΚΔ ως το μόνο κράτος στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη αναφορά η Αζέρικη πλευρά παραγνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, με την οποία επιδιώκει τη σύναψη θεσμικής σχέσης, μέσω υπογραφής συμφωνίας εταιρικής συνεργασίας για την υπογραφή της οποίας, ως γνωστόν, απαιτείται και η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, έχει ήδη δώσει οδηγίες για διενέργεια διαβημάτων διαμαρτυρίας σε διάφορα επίπεδα, έτσι ώστε να μεταφερθεί η δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας για αυτή την εξέλιξη, ζητώντας την διόρθωσή της.

Διαβάστε επίσης: Κατάρ | Συμμετοχή σε στρατιωτικό διαγωνισμό με το ψευδοκράτος

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This