ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ στη Σομαλία, η πρώτη επί προεδρίας Μπάιντεν, κατά της Αλ Κάιντα
Defence Redefined
Published on 21/07/2021 at 08:26

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε χθες Τρίτη αεροπορική επιδρομή εναντίον τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Επρόκειτο για το πρώτο τέτοιο πλήγμα αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το αμερικανικό μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM) προχώρησε σε “αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της Γκαλκάγιο”, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σίντι Κινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η επιδρομή είχε στόχο μαχητές της Σεμπάμπ (“η νεολαία” στα αραβικά) και τα αποτελέσματα της βρίσκονται υπό αποτίμηση, καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη χερσαίες μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης: Σομαλία | Τουλάχιστον 20 νεκροί καθώς η Σεμπάμπ κλιμακώνει τις ενέργειές της

 “Το αρχικό συμπέρασμα της διοίκησης είναι πως ουδείς άμαχος τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στο πλήγμα αυτό”, συμπλήρωσε η ίδια. Οι προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού στη Σομαλία είχαν ανακοινωθεί τη 19η Ιανουαρίου, όταν η AFRICOM ανέφερε πως σκοτώθηκαν τρεις τζιχαντιστές της Σεμπάμπ σε δύο χωριστά πλήγματα στον νότο και βόρεια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν, την επομένη, ανακοίνωσε πως περιόρισε τη χρήση από τον αμερικανικό στρατό τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) για πλήγματα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων πέραν των θεάτρων των πολέμων στους οποίους εμπλέκονται επίσημα οι ΗΠΑ, ανακαλώντας την απόφαση για το αντίθετο του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πρακτικά δώσει λευκή επιταγή στους στρατηγούς του για χώρες όπως η Σομαλία.

Διαβάστε επίσης: Μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν ο Τραμπ αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και από τη Σομαλία

Τον Μάρτιο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, είχε δηλώσει πως όλα τα πλήγματα που σχεδιάζονται εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων πέραν του Αφγανιστάν, της Συρίας και του Ιράκ πλέον υποβάλλονται προς έγκριση στον Λευκό Οίκο προτού εκτελεστούν.

 Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της θητείας του το 2016 χαλάρωσε τον έλεγχο που ασκούσε ο Μπαράκ Ομπάμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων, λέγοντας πως είχε “εμπιστοσύνη στους στρατηγούς του”.

Κατόπιν, τα πλήγματα των UAVs πολλαπλασιάστηκαν, περνώντας από τα 11 στην επικράτεια της Σομαλίας το 2015 στα 64 το 2019, σύμφωνα με την εξειδικευμένη οργάνωση Airwars.

Λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αποσυρθούν οι περίπου 700 στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ που ήταν ανεπτυγμένοι στη Σομαλία για να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν μέλη του σομαλικού στρατού.

Διαβάστε επίσης: Στους 66 οι νεκροί στη Σομαλία από τις μάχες στο κεντρικό τμήμα της χώρας

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This