ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth | Όλα έτοιμα για την παρθενική του αποστολή – Μεταφέρει μέχρι και εφεδρικούς κινητήρες F35
Defence Redefined
Published on 03/05/2021 at 15:34

Η ναυαρχίδα του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, το αεροπλανοφόρο HMS “Queen Elizabeth” θα ηγηθεί της ομάδας μάχης του Ηνωμένου Βασιλείου (CSG 21) – στη μεγαλύτερη ανάπτυξη του Βασιλικού Ναυτικού σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Μετά την άσκηση “Strike Warrior” στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, το αεροπλανοφόρο και η Ομάδα Μάχης του θα κατευθυνθούν νότια δια μέσω του Ατλαντικού με μια στάση στο Γιβραλτάρ προτού καταλήξουν στη Μεσόγειο και από το Σουέζ στην Ασία.

Σημειώνεται ότι η άσκηση “Strike Warrior” θα διαρκέσει 2 εβδομάδες και θα αποτελέσει την πιστοποίηση για ανάπτυξη της Ομάδας Κρούσης του αεροπλανοφόρου. Στην υπόψη άσκηση συμμετέχουν περισσότερα από 20 σκάφη, 3 υποβρύχια και 150 αεροσκάφη από 11 χώρες.

Η Ομάδα Μάχης θα επισκεφθεί περισσότερα από το ένα πέμπτο των εθνών του κόσμου σε διάστημα 28 εβδομάδων. Συγκεκριμένα θα επισκεφθεί συνολικά 40 χώρες και εκτιμάται ότι η πλεύση διαμέσου της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ίσως προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς Κίνας. 

Διαβάστε επίσης: Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης | Θεμελιώδεις ορισμοί για το Δίκαιο της Θάλασσας

Το 2018 το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων HMS Albion το οποίο διεξήγαγε άσκηση στην περιοχή της διαφιλονικούμενης αυτής θαλάσσιας περιοχής, προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας η οποία κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι εισήλθε στα εθνικά ύδατα της χωρίς άδεια. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το υπόψη πλοίο τον περασμένο Οκτώβριο, βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού όπου συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Σχετικό είναι και το άρθρο που μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο πιο κάτω:

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Ημέρα Επίδειξης Δυνατοτήτων (Capabilities Demonstration Day) σε συνεκπαίδευση με Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου – Φωτογραφίες

Στο αεροπλανοφόρο μήκους 280 μέτρων, διαμένουν 1700 άτομα εκ των οποίων 250 προέρχονται από τις ΗΠΑ. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ο όγκος των υλικών που έχουν φορτωθεί στο πλοίο με τον Διοικητή της Ναυτικής Βάσης Επιχειρήσεων στο Πόρτσμουθ, Stephen Hopper να αναφέρει ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν φορτωθεί περισσότερο από 6 κινητήρες ελικοπτέρων, 900 παλέτες τροφίμων, πενήντα τέσσερα εμπορευματοκιβώτια ISO με εξοπλισμό κάθε είδους και δύο κινητήρες F35, οι οποίοι εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

 

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου αποτελείται από έξι φρεγάτες και αντιτορπιλικά, δύο πλοία γενικής υποστήριξης, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατηγορίας Astute, 18 μαχητικά αεροσκάφη F-35 (εκ των οποίων τα 10 ανήκουν στις ΗΠΑ) και 14 ελικόπτερα ναυτικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων και των AW101 Merlin Μκ 2 “Crowsnest”.

Με πληροφορίες από: forces.net , royalnavy.mod.uk

*Φωτογραφίες αρχείου © Royal Navy

Διαβάστε επίσης: Merlin “Crowsnest” | Το αερομεταφερόμενο σύστημα ραντάρ του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού – Βίντεο και Φωτογραφίες

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This