ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αίγυπτος | “Σε ισχύ” η συμφωνία προμήθειας επιπλέον 30 μαχητικών Rafale
Defence Redefined
Published on 18/11/2021 at 12:00

Τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση που υπέγραψε η Αίγυπτος με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation, που προβλέπει την απόκτηση 30 επιπλέον νέων μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς Rafale, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κολοσσός της γαλλικής αεροπορικής βιομηχανίας.

Η σύμβαση αυτή, που ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη συμφωνία των δύο πλευρών για την προμήθεια 24 μαχητικών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου, και πλέον θα παραδοθούν στο Κάιρο συνολικά 54 τέτοια αεροσκάφη. Αυτό καθιστά την Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου, ως την δεύτερη στον κόσμο, μετά την γαλλική Πολεμική Αεροπορία, που θα επιχειρεί με έναν τόσο μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Dassault, η συμφωνία που τίθεται πλέον σε ισχύ “θέτει ένα νέο ορόσημο στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας και ενισχύει τους ιστορικούς δεσμούς που δημιουργήθηκαν με την Dassault Aviation για σχεδόν πενήντα χρόνια. Καταδεικνύει επίσης την ικανοποίηση των αιγυπτιακών αρχών για την ομαλή εκτέλεση της πρώτης σύμβασης. Τέλος, επιβεβαιώνει την τεχνολογική και λειτουργική υπεροχή του μαχητικού Rafale και την επιτυχία στις εξαγωγές του».

Η νέα σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτείται μέσω δανείου ελάχιστης διάρκειας 10 ετών και καλύπτει επίσης συμβόλαια υποστήριξης και εξοπλισμού των μαχητικών με τις εταιρείες MBDA και Safran αξίας επιπλέον 240 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος είχε υπογράψει την πρώτη συμφωνία απόκτησης Rafale, αξίας 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Φεβρουάριο του 2015, η οποία αφορούσε 24 μαχητικά (8 μονοθέσια και 16 διθέσια, μαζί με πυραύλους Meteor και Scalp, καθώς επίσης και μια φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων τύπου FREMM.

Με πληροφορίες από: Dassault, Defense World

Διαβάστε επίσης: Rafale | Ολοένα και πιο κοντά στην παράδοση τους – Οι πρώτες φωτογραφίες με τα Ελληνικά Διακριτικά εν πτήση

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This