Αίγυπτος | Διακοπή του διαλόγου με την Τουρκία για τις πολιτικές της στην Λιβύη
Defence Redefined
Published on 31/10/2022 at 16:01

Ο διάλογος μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας έχει διακοπεί, επειδή η τελευταία δεν έδειξε σημάδια αλλαγής των πολιτικών της για τη Λιβύη.

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας ξεκίνησαν πέρυσι για να συζητηθούν τα απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση σχέσεων σε διμερές επίπεδο και σε περιφερειακό πλαίσιο, σύμφωνα με τον Σούκρι που μίλησε στο ειδησεογραφικό κανάλι Al-Arabiya. Ωστόσο, ο διάλογος σταμάτησε μετά από δύο γύρους, γιατί δεν υπήρξε αλλαγή στις πρακτικές της Τουρκίας στη Λιβύη.

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου αντιμετωπίζουν διπλωματική ρήξη από το 2013 λόγω αντικρουόμενων πολιτικών στην περιοχή.

Από τις αρχές του 2021, οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου έχουν βελτιωθεί ελαφρώς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι ενδέχεται να γίνουν αμοιβαίες επισκέψεις και συζητήσεις.

Ωστόσο, παρά τη σχετική βελτίωση των σχέσεων μετά τις συναντήσεις των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών, η πρόοδος στις αιγυπτιο-τουρκικές σχέσεις είναι αργή και οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Στη Λιβύη, οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές της πολιτικής κρίσης, με την Τουρκία να παρέχει διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Abdul Hamid Dbeibeh, ενώ η Αίγυπτος αναγνωρίζει την αντίπαλη κυβέρνηση του Fathi Bashagha, η οποία ορίζεται από τη Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι διαφορές Αιγύπτου-Τουρκίας για τη Λιβύη αμβλύνθηκαν περαιτέρω όταν, νωρίτερα αυτόν το μήνα, η κυβέρνηση Dbeibeh υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Η συμφωνία προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και την κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μνημόνιο συνεννόησης βασίζεται ουσιαστικά στη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη από την πρώην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα τρίτων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη – Τουρκία | Υπογραφή δύο στρατιωτικών συμφωνιών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This