Έξοδος του Μεσολογγίου – Τιμήθηκε η 196η επέτειος της ηρωικής εξόδου των ελεύθερων πολιορκημένων
Defence Redefined
Published on 18/04/2022 at 17:00

Τιμήθηκε η 196η επέτειος της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου, μίας από τις πιο ιερές στιγμές της Ελληνική επανάστασης. 

Η πολιορκία κράτησε από τον Απρίλιο του 1825 μέχρι τις 10 Απριλίου 1826 όπου και αποφασίστηκε η ηρωική έξοδος. Η πόλη αποκλείστηκε από την Θάλασσα και ο Οθωμανικός στρατός σφυροκοπούσε τα τείχη της πόλης. Οι πολιορκημένοι συνέχιζαν να επιδιορθώνουν τις ζημιές και ο Μιαούλης κατάφερε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό. Τις δυνάμεις των πολιορκημένων ενίσχυσαν και άλλοι Έλληνες μεταξύ αυτών και εμπειροπόλεμοι Σουλιώτες.

Η περηφάνια των πολιορκημένων τους οδήγησε να αρνηθούν διαπραγματεύσεις με τους Οθωμανούς πολιορκητές, η απάντηση που δόθηκε στο Τουρκικό αίτημα ήταν πως “Η Φρουρά θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων”. Η αντίσταση των πολιορκημένων θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στους πολιορκητές ενώ θα τους αναγκάσουν ακόμα και σε υποχώρηση από θέσεις που κατείχαν ως ορμητήρια. Ο στρατός του Ιμπραήμ ενισχύει τις δυνάμεις των επιτιθέμενων.

Οι προμήθειες όμως σε τρόφιμα και πολεμοφόδια έλειψαν για τους πολιορκημένους. Την 10η Απριλίου πραγματοποιείται η ηρωική έξοδος και οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου γράφουν μία από τις πιο ιερές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας.

Την ιερή στιγμή αυτή της Ελληνικής ιστορίας αποτύπωσε ο Διονύσιος Σολωμός στο ποίημα του “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”.

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει·

Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι’ η μάνα το ζηλεύει.

Τα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει·

Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:

«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ’ έχω γω στο χέρι;

Οπού συ μούγινες βαρύ κι’ ο Αγαρηνός το ξέρει.»

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου για την 196η Επέτειο από την Ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Σε ότι αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με Άγημα Απόδοσης Τιμών, με τις Μπάντες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με τριάδα Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 τα οποία εκτέλεσαν 2 τιμητικές χαμηλές διελεύσεις άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων.

Δείτε ΕΔΩ το PODCAST του ΓΕΕΘΑ αφιερωμένο στην Φρουρά του Μεσολογγίου

Διαβάστε επίσης: 23 Σεπτεμβρίου 1821 | Η άλωση της Τριπολιτσάς και η εδραίωση της Επανάστασης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This